Viđeno i u Hrvatskoj

Crvene meduze na noćnom nebu? Ne napadaju nas izvanzemaljci, RTL-ov meteorolog objašnjava fenomen

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Pravo je čudo uhvatiti ih na kameri

24.8.2020. u 18:10/ Vijesti.hr

Opservatorij McDonald u Texasu zabilježio je neobičan fenomen na noćnom nebu. Naime, nebo su obasjale crvene rese koje svojim izgledom neodoljivo podsjećaju na meduzu, prenosi IFLScience

Posebne munje

Ova nevjerojatna pojava nije novost. Riječ je o takozvanim "vatrenjacima"

To su izuzetno brzi rafali elektriciteta koji se probijaju i do 80 kilometara u atmosferu.

Na najnovijim snimkama vatrenjaci izgledaju kao crvene vijuge koje se nalaze iznad jarko bijele svjetlosti nastale zbog grmljavinske oluje, ali mogu se pojaviti u različitim oblicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što ćemo poduzeti?

Pet lekcija koje nas je poučila koronakriza, a koje možemo primijeniti na klimatske promjene. Glavni je problem - čovjek

Image
Što ćemo poduzeti?

Pet lekcija koje nas je poučila koronakriza, a koje možemo primijeniti na klimatske promjene. Glavni je problem - čovjek

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić objašnjava kako dolazi do ove zanimljive pojave.

Upravo se čita

Image
istraga traje

MUP o 'pošiljci sa životinjskim očima' koja je stigla veleposlanstvu Ukrajine: 'Preuzeli smo je'

"Vatrenjaci ili 'red sprites', kako se nazivaju u engleskom govornom području, nastaju nakon električnog pražnjenja olujnog oblaka, ali ne konvencionalno, između dva oblaka ili oblaka i tla, nego u mezosferi, vrlo visoko iznad grmljavinskih oblaka", pojašnjava Ribarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško ih je uočiti

Pravo je čudo uhvatiti vatrenjake na fotografiji, jer, kako kaže Ribarić oni traju otprilike od deset do 100 milisekundi, a nastaju ubrzo nakon udara pozitivne munje, to jest, pozitivnog električnog izboja u atmosferi. 

Osim što ne traju dugo, vrlo se rijetko pojave na nebu. 

"Vatrenjaci se mogu vidjeti tek nakon pozitivne munje iz oblaka, što je tek u pet posto slučajeva, a ni svaka takva munja neće proizvesti vatrenjake", kazao je Ribarić.

"Prepoznatljiva crvena boja dolazi od molekula dušiku u atmosferi koje pri sudaranja s tim pobuđenim elektronima zasvijetle". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viđeni i u Dalmaciji

Ribarić dodaje i da su vatrenjaci nezgodni za istraživanje jer se nalaze previsoko za istraživačke avione, a prenisko za svemirske letjelice u Zemljinoj orbiti. Većina snimki i fotografija dolazi s planinskih vrhova, a snimljeni su samo noću. 

Prema portalu IFLScience, vatrenjaci su po prvi put uočeni 1989. i od tada su zapaženi sa svih kontinenata osim s Antarktike. Danas se sve teže uočavaju zbog svjetlosnog onečišćenja. 

Vatrenjaci su se pojavili i u Hrvatskoj. Kako prenosi Sign of the Times, prvi put su zabilježeni 2016. i to za grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo Dalmaciju. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

U tjednu pred nama čeka nas obilje sunca, u nekim krajevima moguća pokoja kap kiše

Više s weba