Još uvijek stabilno

Još kratko suho i toplo vrijeme, za vikend stiže promjena. Očekuje se postupna vlaga i hladnoća

22.2.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj izdizanje magle i većinom sunčano, od četvrtka kišovitije na Jadranu i predjelima uz njega, ali do vikenda će to još uvijek biti tek male količine oborine, uglavnom u obliku slabe kiše ili rosulje

Zadnji miran, stabilan i suh dan pod okriljem prostrane anticiklone nad našim dijelom kontinenta. Od sutra nam stiže postupno sve više vlage, a u danima vikenda uz frontalne poremećaje i dobu godine primjerena hladnoća.

Prije povratka u primjerene zimske prilike, slijedi nam par dana po postupno sve izraženijoj južini, a uz nju će stići po visini i određena količina saharskog pijeska pa će kiša koja padne biti malo "prljavija" ili "žuta", prvenstveno u subotu.

SRIJEDA

Ujutro i prijepodne stabilno i mirno, većinom vedro, osobito na istoku i jugu, ali će zato češća biti pojava magle i niskih slojevitih oblaka. Osim u gorju i na sjevernom Jadranu, dulje se mogu zadržavati i u dijelu Dalmacije, osobito njenoj unutrašnjosti te u središnjoj Hrvatskoj. Pritom rijetko, uglavnom samo na širem riječkom području može biti one slabe rosulje. Vjetar će gotovo potpuno izostati.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj izdizanje magle i većinom sunčano, ali ne i potpuno vedro, jer će postupno stizati više oblaka, uglavnom onih visokih. Mirno i ugodno toplo za doba godine, temperatura za nijansu samo niža od jučerašnje, bit će oko 17 °C. U nizinama gdje magla bude nešto dugotrajnija svježije.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu ostaje većinom sunčano, iako će postupno stizati visoki slojeviti oblaci sa zapada. Podjednako toplo, između 16 i 19 °C.

U Dalmaciji na jugu uglavnom sunčano, a sjevernije promjenjiva naoblaka, osobito u zaobalju gdje postoji i mala šansa za koju kap kiše. Vjetar prema otvorenome prolazno slab sjeverozapadni, a temperatura od 13 do 16 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno oblačno, a u većem dijelu Istre i na širem riječkom području će se niski oblaci biti cjelodnevni. Temperatura od 12 °C u oblačnijim do 16 °C u sunčanijim područjima, čak Like i dijela Gorskog kotara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Postupno sve promjenjivije, još do vikenda uz dulja sunčana razdoblja i tek rijetko samo koju kap kiše, većinom u gorju. Ostaje i iznadprosječno toplo, ali promjena slijedi u danima vikenda. Vraćaju nam se prilike primjerenije zimi nakon česte subotnje kiše. Jačati će sjeverac i sjeveroistočnjak s kojima će temperatura biti u osjetnom padu pa će u noći na nedjelju i prvom dijelu nedjelje prolazno biti malo susnježice i snijega.

IDUĆIH DANA NA MORU

Od četvrtka kišovitije na Jadranu i predjelima uz njega, ali do vikenda će to još uvijek biti tek male količine oborine, uglavnom u obliku slabe kiše ili rosulje. Od petka jača jugo, u subotu jako na udare olujno, a pritom će biti i pljuskova, moguće mjestimice čak i grmljavine. U zimu nas i ovdje prilično naglo vraća olujna, na udare orkanska bura koja će se u noći na nedjelju proširiti duž cijele obale.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Klima i podjele

Tipovi klime u Hrvatskoj: Saznajte kakve su klimatske prilike i koja je klima najzastupljenija!

Više s weba