Prognoza Dorijana Ribarića

Kiša prvo u Dalmaciji, a onda po cijeloj zemlji, kroz večer u planinama moguć i snijeg

19.11.2022. u 7:10/ Dorian Ribarić

Narednih dana na kopnu i oblačnije i hladnije, na Jadranu jaka, na udare i olujna bura. Novi tjedan će početi smirivanjem, ali samo do utorka

U ovom tjednu prave kiše jesenje, a nova ciklona već nam stiže iz zapadnog Sredozemlja. No, ova će se premještati malo južnijom putanjom preko Jadrana pa će za sobom povući i osjetno hladniji zrak sa sjevera kontinenta.

SUBOTA

Ujutro i prijepodne u unutrašnjosti uglavnom suho, ali često uz maglu i niske slojevite oblake, dugotrajnije u zapadnim predjelima. Na Jadranu i uz njega zato već kreće novo naoblačenje s pojačanim jugom, najprije u Dalmaciji uz povremenu kišu, na krajnjem jugu moguće i koji izraženiji pljusak.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj oblačno, a do večeri će sve češća biti kiša, zatim moguće i obilnija. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak s kojim će se činiti osjetno hladnije nego na ovih 7-8 °C. Kasno navečer i u noći iznad 500 m nadmorske visine moguća je susnježica, više i snijeg, a u nizinama tek rijetko možda koja pahulja.

I na istoku oblačno, od sredine dana povremena kiša, češća u večernjim satima i tijekom iduće noći. Temperatura malo niža, bit će oko 9 °C, ali će se na vjetru činiti hladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji nestabilno, tmurno i kišovito. Lokalno obilna kiša pa i u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, a nevolje će stvarati i umjereno do jako jugo i oštro, najupornije na krajnjem jugu, a prema večeri i lebićada.

Na sjevernom Jadranu pretežno oblačno uz povremenu kišu, navečer i pokoji pljusak, ali će biti sve vjetrovitije uz jačanje škure bure, navečer već s olujnim udarima. Tmurnije i sve hladnije u gorju, gdje će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, a u najvišim predjelima će se u noći na nedjelju stvoriti i tanji snježni pokrivač.

Upravo se čita

Image
DESETAK NESTALIH

U Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog klizišta na Ischiji: Traga se za nestalima

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U unutrašnjosti slijedi i dalje oblačnije, ali i hladnije razdoblje, osobito hladno u jutarnjim satima. U nedjelju oborine sve rjeđe, prestaju postupno poslijepodne, a početak novog tjedna donosi samo kratkotrajnu stabilizaciju. Jače naoblačenje ponovno u utorak i srijedu uz lokalno obilnu kišu, u gorju čini se prave zimske uvjete.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu će kraj tjedna obilježit jaka na udare olujna bura koja će se proširiti većim dijelom obale i rastjerati glavninu tmurnih oblaka. Mjestimice samo još koji pljusak moguć u Dalmaciji, uglavnom krajnjem jugu. Sunčaniji i mirniji ponedjeljak valjalo bi iskoristiti za pripremu za novu izraženu promjenu. Naime, ciklona koja stiže u utorak, čini se, bit će još izraženija uz još obilniju kišu i jaku južinu, čak moguće i orkansku. Temperatura malo niža, a zatim bez veće promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Pandemija ne smije biti izgovor'

Ne piše nam se dobro: U idućih pet godina globalno zagrijavanje premašit će 1,5 stupanj

Više s weba