HLADNI VAL

Nastavlja se zimska hladnoća, popustit će tek za vikend

7.2.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Ovo će biti tjedan uglavnom bez oborina, jer ostajemo u polju anticiklone sa sjevera kontinenta, dok će na moru biti jake bure, hladnije nego u gorju, kao da je temperatura u dvoznamenkastom minusu

Tjedan smo započeli pravom zimskom hladnoćom koja će se nastaviti i idućih dana, dovoljno izraženo i dugotrajno da će to biti prvi hladni val ove zime.

Osobito se to odnosi na Jadran, gdje je znatno hladnije od prosjeka za ovo doba godine, a dojam te hladnoće znatno pojačava i sve do četvrtka će pojačavati bura i tramontana.

Tako se ujutro na moru na vjetru čini podjednako hladno, ako ne i hladnije nego u gorju, kao da je temperatura u dvoznamenkastom minusu.

No, bit će ovo tjedan uglavnom bez oborina, jer ostajemo u polju anticiklone sa sjevera kontinenta, a ona će još pojačati te tlak zraka porasti.

UTORAK

Ujutro i prijepodne pretežno, ponegdje i potpuno vedro, malo oblaka samo oko gorja. Vjetar na kopnu slab, ali će na moru ponovno biti jake na udare olujne bure. No, bura će malo popustiti prema sredini dana. Jutro posvuda vrlo hladno, u unutrašnjosti zbog izraženih minusa, ali mali ispod ili oko nule bit će i duž cijele obale. Štoviše na moru će se mjestimice na vjetru osjećati iznimna hladnoća.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostaje pretežno sunčano, rijetko tek uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab sjeveroistočni, a temperatura jedva u malom plusu, oko 1 ili 2 °C.

Na istoku podjednako hladno, čak uz slab do povremeno umjeren sjeverac i malo hladnije. Bit će prolazno umjerene naoblake, osobito oko Posavine, no bez oborina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji pretežno sunčano, tek prolazno uz nešto oblaka, većinom prema otvorenome moru. Bura će oslabjeti prije nego navečer ponovno pojača pa će činiti ipak malo manje hladno nego jučer. Temperatura oko 7-8 °C, malo niža u zaleđu.

Na sjevernom Jadranu sunčano, vedro, a malo oblaka bit će uglavnom samo u gorju. Razmjerno vjetrovito uz umjerenu i jaku buru koja pod Velebitom i dalje može imati olujne udare, a navečer će biti i češći i rasprostranjeniji, ponegdje i jači. Temperatura između 4 i 7 °C, a u gorju će se jedva stići do nule, a češće će ostajati u minusu.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U nastavku tjedna pretežno ili djelomice sunčano, tek u srijedu uz nešto više oblaka i pojačan sjeveroistočni vjetar postoji manja mogućnost za koju snježnu pahulju, ali uglavnom samo u gorju. Jutra ostaju vrlo hladna, ali će dnevna temperatura postupno rasti, otprilike stupanj po danu, onda će osjetno ugodnije biti danju tijekom vikenda.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu prevladavajuće sunčano, povremeno još s pojačanom burom i tramontanom, ali će od četvrtka zamjetno oslabjeti. Do tada ostaje osjetno hladnije od prosjeka za ovo doba godine, ali iz dana u dan će to biti sve bliže uobičajenim vrijednostima za veljaču, kojima se vraćamo u danima vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
IZNIMNO VAŽNA UTAKMICA

Ako Hrvatska u Turskoj izgubi čeka ju pravi 'pakao': Pola godine nećemo igrati kvalifikacije

Više s weba

Pročitajte još

Image
vremenske prilike

Sunčana i vedra nedjelja, a od utorka pogoršanje. Na kopnu i moru kišovitije i oblačnije

Više s weba