posljedice ozbiljnije od predviđenog

'49°C u Kanadi, tropske vrućine u Finskoj i Irskoj, požari u sibirskoj tundri', znanstvenici su znali da ovo dolazi, ne i da će biti tako silovito

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici su davno najavili ekstremne vremenske prilike, ali mnogi si iznenađeni koliko ih je mnogo i kojom brzinom se dešavaju

26.7.2021. u 11:30/ RTL Vijesti

Znanstvenici okupljeni na virtualnom sastanku nastojat će u iduća dva tjedna privesti kraju najnovije izvješće o stanju klime, a ekstremne vremenske prilike s kojima se svijet suočava dodatno naglašavaju potrebu za što detaljnijim istraživanjima o tome kako će se situacija razvijati, posebice lokalno.

Lista ekstremnih vremenskih pojava u posljednjih nekoliko tjedana je zapanjujuća: obilne kiše bez presedana nakon kojih su uslijedile razorne poplave u Europi i središnjoj Kini, temperature od 49 stupnja Celzija u Kanadi, tropske vrućine u Finskoj i Irskoj, požari u sibirskoj tundri, šumski požari u SAD-u neviđenih razmjera te rekordna suša diljem američkog zapada i u dijelovima Brazila.

"Predviđanja znanstvenika o globalnom zatopljenju su se pokazala prilično točna, a sada to vidimo vlastitim očima", rekla je Corinne Le Quere, klimatologinja na Sveučilištu East Anglia.

Znanstvenici su davno najavili ekstremne vremenske prilike, ali mnogi si iznenađeni koliko ih je mnogo i kojom brzinom se dešavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atmosfera je na globalnoj razini trenutno 1,2 stupnja Celzija toplija u odnosu na prosjek iz predindustrijskog razdoblja. Pariški sporazum o klimi ima za cilj da se to zadrži na 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko doba.

"Ne radi se toliko o tome da se klimatske promjene događaju brže od očekivanog - zatopljenje je unutar modela predviđanja od prije nekoliko desetljeća, no brine nas činjenica da su neke od posljedica ozbiljnije od predviđenog", kazao je stručnjak za klimu Michael Mann sa sveučilišta Pennsylvania State University.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Po njegovim riječima, to navodi na zaključak da su predviđanja o klimatskim promjenama potcijenila "potencijal za dramatičan porast ustrajnih ekstremnih vremenskih prilika".

Image
Bivša ministrica zaštite okoliša

Holy u Direktu objasnila koje vrećice više nećemo smjeti koristiti: 'Ništa se ne može provesti ako se pogoduje određenim krugovima...'

Image
Bivša ministrica zaštite okoliša

Holy u Direktu objasnila koje vrećice više nećemo smjeti koristiti: 'Ništa se ne može provesti ako se pogoduje određenim krugovima...'

U naredna dva tjedna, znanstvenici Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) finalizirat će prvi dio šestog izvješća o stanju klime i ažurirati znanstvene podatke i procjene vezane uz emisiju stakleničkih plinova, buduće zagrijavanje planeta i posljedice koje te promjene nose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na virtualnom sastanku koji će trajati dva tjedna, osim znanstvenika sudjelovat će i predstavnici vlada.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stiže nam frontalni poremećaj i promjenjivo vrijeme uz manji pad temperature

Više s weba