obilne padaline, vrućine...

AccuWeather objavio opsežnu vremensku prognozu za nadolazeću jesen. Evo što možemo očekivati u Hrvatskoj

Image
Foto: Shutterstock/AP

Dijelovi sjeverne i središnje Europe suočeni su sa smrtonosnim poplavama kakve dosad nisu zabilježene

12.8.2021. u 17:00/ RTL Vijesti

Ovo ljeto je Europi, ali i ostatku svijeta donijelo katastrofalne krajnosti kada je riječ o klimatskim promjenama i nepovoljnim vremenskim prilikama. Dijelovi sjeverne i središnje Europe suočeni su s poplavama kakve dosad nisu zabilježene, piše AccuWeather.

Tyler Roys i Alan Reppert, članovi međunarodnog tima AccuWeathera za dugoročno prognoziranje rekli su da će složeni vremenski obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uvjete u cijelom svijetu, biti odgovoran za ono što nas čeka na jesen.

Image
gori pod nogama

Ovi su požari samo početak: Kako temperature budu rasle, Sredozemlju se sprema katastrofa

Image
gori pod nogama

Ovi su požari samo početak: Kako temperature budu rasle, Sredozemlju se sprema katastrofa

Olakšanje od olujnog vremena u srednjoj Europi

Kako se obrazac La Niña bude pojačavao diljem Europe tijekom rujna, listopada i studenog, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postepeno će se pomicati prema jugu.

To će donijeti određeno olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilni pljuskovi izazvali nikad dosad zabilježene poplave tijekom srpnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje oluja u narednim mjesecima u sjevernom i središnjem dijelu Europe, posebice tijekom druge polovice jeseni pogodovat će boljim uvjetima berbe od južne Engleske do Poljske.

Temperature će u cijeloj regiji također biti gotovo normalne tijekom jeseni jer će ovo biti jedan od dva dijela u kojima se tijekom jesenskih mjeseci ne očekuju toplinski valovi, rekao je Roys. Normalne 'visoke' temperature u pravilu se kreću od 21 do 23 stupnjeva Celzijevih u ranu jesen do 4 do 8 Celzijevih stupnjeva u kasnu jesen.

Upravo se čita

Image
sramota!

FOTO Urinirali po božićnom boru nasred trga u staroj gradskoj jezgri

U zapadnoj Europi moguće oluje

Prije nego što se olujni obrazac potpuno preseli na jug u jesen, ipak će se djelomično zadržati iznad Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Unatoč rekordnoj sezoni uragana 2020. godine, ni jedna od tropskih oluja nije preživjela putovanje sjevernim Atlantskim oceanom, a svi su se sustavi raspršili prije nego što su stigli u Europu. Prognostičari AccuWeathera upozoravaju da bi ova godina mogla biti drugačija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je temperatura površine mora ove godine za 1-3 stupnjeva Celzijevih viša od normalne, stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obilježja koja se kreću kroz regiju, objasnio je Reppert.

''Zbog toga se očekuje da će jedan do tri tropska sustava stići u Europu u narednim mjesecima'', rekao je Reppert.

Poplave u središnjoj Europi

Roys objašnjava da bi zbog nastanka odsječenih područja s niskim tlakom moglo doći do razvoja potencijalnih oluja diljem južne Europe ove jeseni, a moguće su i velike oborine, netipične za to vremensko razdoblje. 

Također bi moglo doći do razvoja tzv. Mediteranskog tropskog ciklona (medicanes). Razvija se kada netropska ciklona uz pomoć tople mediteranske vode poprimi karakteristike tropske oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme na Balkanu

Sredinom kolovoza temperature površine mora u istočnom Mediteranu bile su za 3-4 stupnja iznad normalne, objasnio je Reppert. Razdoblja obilnih oborina mogu se proširiti i na jug Italije i na Balkan, posebice krajem listopada i studenog.

Iznadprosječne temperature zadržat će se u dijelovima Europe.

Najviša prosječna temperatura u istočnoj Europi je oko 18-21 stupanjeva Celzijevih početkom rujna, a potom pada na oko 0 stupnjeva do kraja studenog. U Grčkoj i na Balkanu, normalne temperature padaju s 29-32 stupnja na 16-21 stupanj u istom vremenskom razdoblju.

Očekuje se da će se intenzivnije vrućine tipične za ljeto zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku. Dakle, središte topline zadržat će se na Balkanu i u Grčkoj, a mogući su i toplinski valovi, uglavnom tijekom prve polovice jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će vrući i suhi uvjeti početkom sezone omogućiti nastavak šumskih požara koji su poharali dijelove Balkanskog poluotoka i na jesen. No, oluje s Mediterana mogle bi povremeno donijeti kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem listopada i početkom studenog očekuju se veće količine oborine. Iako bi mogle stati na kraj požarima, predstavljaju i druge opasnosti.

''Prijetnja od poplava proširit će se iz Italije na Balkan, posebno u studenom'', rekao je Roys dodavši da to znači i rizik od klizišta, piše AccuWeather.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kolaps u prometu

VIDEO Ovo se rijetko viđa: Kaos u Grčkoj zbog snijega, zabijelila se i Atena i otoci

Više s weba