Ugrožena su i djeca

Čeka li nas pandemija neuroloških bolesti? Zagađeni zrak mogao bi ozbiljno utjecati na naš živčani sustav

Image
Foto: Shutterstock

Prikupljeni dokazi iz Kine, Velike Britanije i SAD-a nalažu da su razine onečišćenja zraka na neki način povezane s kognitivnim oštećenjima

11.10.2020. u 15:00/ Vijesti.hr

Zagađenje zraka utječe na naše zdravlje, poglavito na pluća, srce, a možda i na naš mozak.

'Tiha pandemija'

Novo istraživanje otkrilo je da bi djeca i mladi koji odrastaju u Mexico Cityju, urbanom središtu Meksika koji ima velikih problema sa zagađenjem zraka, možda već mogla imati izrasline, naslage i čvorove na mozgu koji su povezani s Alzheimerovom, Parkinsonovom i bolesti motornih neurona (MND), prenosi Science Alert.

Još uvijek nije jasno jesu li ta oštećenja zapravo uzrokovala neurološke bolesti kasnije u životu. Gotovo 90 posto djece u svijetu udiše zrak koji nije u potpunosti siguran. Istraživači upućuju na to da, ako su sitne čestice iz onečišćenog zraka okidač za neurološke bolesti, to moramo znati sada. 

Image
Opasnost za kopno i oceane

Ni ne znamo da to radimo perući odjeću: U okolišu završilo više od pet milijuna tona sintetičkog otpada

Image
Opasnost za kopno i oceane

Ni ne znamo da to radimo perući odjeću: U okolišu završilo više od pet milijuna tona sintetičkog otpada

"Različiti će ljudi imati različitu razinu osjetljivosti na izloženost takvim česticama, ali naša nova otkrića pokazuju da su onečišćivači zraka kojima smo izloženi, koje udišemo ili koje gutamo zaista važni u razvoju neuroloških oštećenja", kazala je znanstvenica za okoliš sa Sveučilišta Lancaster Barbara Maher.

Ranije ove godine znanstvenici su upozorili da onečišćenje zraka uzrokuje "tihu pandemiju" širom svijeta, što dovodi do visokog krvnog tlaka, dijabetesa, moždanog i srčanog  udara, zatajenja srca i to tolikom brzinom da bi ona mogla biti smrtonosnija čak i od rata, nasilja i mnogih drugih bolesti.

Znanstvenici našli dokaze

Sada postoji potencijal i za pandemiju neuroloških bolesti. Prikupljeni dokazi iz Kine, Velike Britanije i SAD-a nalažu da su razine onečišćenja zraka na neki način povezane s kognitivnim oštećenjima, demencijom i Alzheimerovom bolešću.

Ranije istraživanje među stanovnicima Mexico Cityja otkrilo je da metalne nanočestice iz onečišćenog zraka mogu doprijeti do mozga i otvoriti put za brojna oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova studija podupire to otkriće. Promatrajući moždano deblo u 186 mladih stanovnika Mexico Cityja, koji su umrli u dobi od 11 mjeseci do 40 godina, znanstvenici su pronašli dokaz o rastu živčanih stanica, naslaga i čvorova koji su povezani s neurološkom bolešću, već i sitne nanočestice bogate metalima.

"Nanočestice bogate željezom i aluminijem pronađene u moždanom deblu zapanjujuće nalikuju onim česticama koje nastaju izgaranjem i trenjem u onečišćenom zraku, primjerice, onima koje dolaze iz motora automobila", rekla je Maher. 

Okidač za opadanje kognitivnih funkcija

Čak je i najmlađe proučavano moždano deblo, ono djeteta starog tek 11 mjeseci, imalo izrasline živčanih stanica, naslage i čvorove koji nastaju kada se proteini pogrešno preklope u mozgu.

To je zajednička značajka nekih oblika MND-a i Parkinsonove bolesti, najbrže rastućeg neurološkog stanja u svijetu, a koje je nerijetko povezano s oštećenjem neurona u moždanom deblu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA

Maturant porečke srednje škole poginuo u Pragu: Pao s velike visine?

Ako uzmemo u obzir da čestice bogate metalima u mozgu mogu uzrokovati upalu i oksidativni stres, što dovodi do umiranja neurona, neki istraživači misle da onečišćenje zraka predstavlja vjerojatan okidač opadanja kognitivnih funkcija.

"Zastrašujuće je jer čak i kod novorođenčadi postoji neuropatologija u moždanom deblu", kazala je Maher.

"Za sada ne možemo dokazati točan uzrok smrti u tim slučajevima, ali ne možemo očekivati da će te nanočestice koje sadrže metalne tvari biti inertne i bezopasne unutar ključnih stanica mozga".

Više s weba

Pročitajte još

Image
izvor energije

Koje vrste vjetrova pušu u Hrvatskoj? Neki donose rashlađenje, a neki olujno nevrijeme!

Više s weba