može se kad se hoće

Da nismo reagirali na vrijeme, već smo se sada mogli suočavati sa spaljenom planetom

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Modeli istraživanja su pokazali scenarij spaljene Zemlje i tešku klimatsku krizu koja je još gora od krize s kojom se svijet sada suočava.

29.8.2021. u 8:00/ RTL Vijesti

Da krajem osamdesetih nismo zabranili kemikalije koje uništavaju ozon, klimatske promjene drastično bi pogoršale globalno zagrijavanje do 2040., pokazuje to nova studija. 

Modeli istraživanja su pokazali scenarij spaljene Zemlje i tešku klimatsku krizu koja je još gora nego kriza s kojom se svijet sada suočava. 

Prema rezultatima, kontinuirani porast klorofluorougljikovodika (CFC) uzrokovao bi kolaps ozonskog omotača u svijetu do 2040-ih, što bi dovelo do porasta štetnog ultraljubičastog zračenja na biljke i životinje.

Bez svjetskog sporazuma o zabrani ovih kemikalija, poznatog kao Montrealski protokol, znanstvenici smatraju da bi tropi izgubili 60 posto pokrivenosti ozonom do 2100. godine - rupu čak i veću od one koja se formirala nad Antarktikom početkom 1980-ih, piše Science Alert

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2100. godine, procjenjuju, kolaps ozonskog omotača zbog CFC-a u konačnici bi onesposobio šume i drugu vegetaciju da apsorbiraju 580 milijardi tona ugljičnog dioksida, pa bi njegova koncentracija u atmosferi bila 40 do 50 posto veća.

To je dodatnih 0,8 °C  zagrijavanja do kraja stoljeća, samo zbog curenja ugljika. CFC-i su sami staklenički plinovi, a da ih nismo zabranili, znanstvenici pretpostavljaju da bi do 2100. doprinijeli dodatnom globalnom zagrijavanju od 1,7 °C.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

DANAS OD 19 SATI! Otkrivamo! Pacijenti u problemima - ostaju bez pomagala

Image
ONEČIŠĆUJUĆE TVARI

Iz arktičkog leda otpuštaju se visoke koncentracije opasnih 'vječnih' kemikalija

Image
ONEČIŠĆUJUĆE TVARI

Iz arktičkog leda otpuštaju se visoke koncentracije opasnih 'vječnih' kemikalija

Izbjegli smo ne metak već bazuku

Ukupno je to zagrijavanje od 2,5 °C koje smo uspjeli izbjeći pridržavajući se Montrealskog protokola. Kad uzmete u obzir da danas pokušavamo suzbiti emisije fosilnih goriva kako bi se zagrijavanje zadržalo znatno ispod 2 °C, to nije metak koji smo izbjegli, to je bazuka.

Rezultat je da danas zapravo imamo priliku zaustaviti najgore posljedice klimatskih promjena. Naravno, na rubu smo oslobađanja 'stakleničke Zemlje', ali da nije bilo Montrealskog protokola, mogli smo se već suočavati s potpuno spaljenom Zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijet u kojem su se te kemikalije povećale i nastavile uklanjati naš zaštitni ozonski omotač bio bi katastrofalan za ljudsko zdravlje, ali i za vegetaciju", kaže Paul Young sa Sveučilišta Lancaster.

"Povećano UV zračenje značajno bi usporilo sposobnost biljaka da upiju ugljik iz atmosfere, što znači višu razinu CO2 i veće globalno zagrijavanje."

Studija je objavljena u časopisu Nature.

Više s weba

Pročitajte još

Image
MOGUĆI I KOD NAS

Pogledajte kako se ponašati u slučaju jakog tornada: HGSS-ovci kažu slično kao i kod potresa

Više s weba