U sjevernoj Italiji

EKSTREMNE MJERE: Stručnjaci prekrivaju ledenjak Presenu ceradom kako bi spriječiti daljnje otapanje

Image
Foto: Shutterstock

Prekrivanje površine od 120.000 m2 s ceradama će trajati mjesec dana čime bi se ovog ljeta sačuvalo 70 posto snijega

12.7.2021. u 22:05/ RTL Vijesti

Jedan od najznačajnijih indikatora globalnog zagrijavanja je smanjivanje i nestajanje planinskih ledenjaka širom svijeta. Prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime u 2020. godini, od sredine 1980-ih temperature zraka na površini Arktika zagrijale su se barem dvostruko brže od globalnog prosjeka.

Morski led, grenlandski ledeni pokrov i ledenjaci su se smanjili u istom razdoblju, a temperature permafrosta su porasle. Osim toga, u izvješću se ističe da je u prvih 10 mjeseci 2020. godine Arktik kao regija imao najveće temperaturno odstupanje od dugoročnog prosjeka.

Image
klimatske promjene

Agencija UN-a potvrdila je nove rekordne vrućine na Antarktici od 18,3 stupnja

Image
klimatske promjene

Agencija UN-a potvrdila je nove rekordne vrućine na Antarktici od 18,3 stupnja

120.000 m2 cerade za spas ledenjaka

U sjevernoj Italiji stručnjaci za klimu pokušavaju se prilagoditi sve većim globalnim temperaturama prekrivajući ledenjak Presenu ceradom koja će reflektirati sunčeve zrake i spriječiti daljnje otapanje, javlja portal Prilagodba-klimi.hr.

Prekrivanje površine od 120.000 m2 ceradama dugim 70 metara i širokim 5 metara će trajati mjesec dana čime bi se ovog ljeta sačuvalo 70 posto snijega. Ovakav postupak se u Italiji provodi od 2008. godine jer u zadnjih 15 – 20 godina masa ledenjaka se konstantno smanjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koji način se pokušava zaštititi ledenjak možete pogledati na sljedećem videu s Reuters YouTube kanala:

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Prema Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu, do 2040. godine projicirano je smanjenje snježnog pokrova tokom zime.

U Gorskom kotaru se očekuje najveće smanjenje koje bi iznosilo 7 – 10 mm, što čini nešto manje od 50 posto snježnog pokrova u referentnoj klimi. Međutim, u razdoblju 2041. do 2070. godine u čitavoj Hrvatskoj očekuje se daljnje smanjenje snježnog pokrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće smanjenje se očekuje upravo u onim dijelovima Hrvatske gdje su najveće količine snijega: u Gorskom kotaru i ostalim planinskim krajevima. U Strategiji je zbog toga predviđena i manja smrtnost, tj. manji broj iznenadnih smrti zbog utjecaja niskih temperatura na zdravlje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stiže nam frontalni poremećaj i promjenjivo vrijeme uz manji pad temperature

Više s weba