analiza damjane ćurkov

Ekstremnih vremenskih uvjeta u Hrvatskoj srećom nema, ali zato je bilo jako vrućih dana. Evo kad završava top...

31.7.2021. u 19:00/ Damjana Ćurkov

Iako nam ovaj toplinski val nije donio ekstremno visoke temperature, prilično dugo je trajao

Ekstremnih vremenskih uvjeta, poput ovih u Turskoj i Grčkoj, u Hrvatskoj srećom nema, ali bilo je izrazito vrućih dana uz kratka nevremena poput današnjeg na sjeverozapadu zemlje.

Hoće li ih biti još, kada završava toplinski val i kakvo nas vrijeme očekuje početkom kolovoza? 

Image
rijetko se viđa

FOTO Ili zbog godišnjeg, ili zbog vrućina? Zagrebačke ulice sablasno su prazne

Image
rijetko se viđa

FOTO Ili zbog godišnjeg, ili zbog vrućina? Zagrebačke ulice sablasno su prazne

Iako nam ovaj toplinski val nije donio ekstremno visoke temperature, prilično dugo je trajao, a dodatni je problem što su se do sada, s tek kraćim prekidima, nanizala čak 4 vala iznimnih vrućina pa će i ovaj srpanj biti iznadprosječno topao.

Sutra će na zapadu biti manje vruće, dok će se istok i jug opet grijati na 34 do 37 stupnjeva, a Dalmaciju nakon cijelog mjeseca teških, tropskih noći čeka još jedna s temperaturom iznad 25 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da se za jug ova upozorenja odnose na vrućine  dok je u ostatku, osobito na zapadu i sjevernom Jadranu, viši stupanj upozorenja izdan zbog pljuskova, lokalno i izaženih nevremena. Iza ove promjene ostaju nam ugodnije temperature pa je pred nama tjedan u kojem ćemo se odmoriti od nesnosne ljetne žege. 

Duž obale će živa u termometru biti blizu 30,, a u kopnenim predjelima uglavnom ispod 30, uz to se čini da za Oluju u Kninu neće biti pretjerano vruće. Ipak, prije odmora nas čekaju ovakvi prizori - kao i obično kada na vrućinu dođe nešto vlage stvore se uvjeti za razvoj konvektivnih oblaka koji nam donose nevremena, često praćena pojačanim vjetrom, a moguća je i tuča.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stiže nam frontalni poremećaj i promjenjivo vrijeme uz manji pad temperature

Više s weba