ONEČIŠĆUJUĆE TVARI

Iz arktičkog leda otpuštaju se visoke koncentracije opasnih 'vječnih' kemikalija

Image
Foto: Shutterstock/Eastgreenlander

PFAS supstance stvaraju neposredni problem za organizme na dnu arktičkog prehrambenog lanca

15.8.2021. u 22:00/ RTL Vijesti

Supstance PFAS (perfluoroalkil i polifluoroalkil) prisutne su u našem okolišu posljednjih šezdesetak godina, a studija kemičara s britanskog Sveučilišta Lancaster otkrila je da se velika količina navedenih supstanci ispušta u prirodu zbog otapanja ledenjaka na Arktiku, piše Science Alert.

Perfluoroalkil i polifluoroalkil tvari su koje se teško razgrađuju u okolišu; neke od njih zadržavaju se u organizmima ljudi i životinja, a neke mogu biti kancerogene, dovesti do hormonalnih poremećaja i oštećenja imunološkog sustava. Znanstvene ih studije povezuju ih s oštećenjima jetre i problemima s rastom fetusa. Koriste se u raznim proizvodima, od kutija za pizze do pjena kojima se gase požari. Ne nastaju naravno na Arktiku, ali se tamo talože.

Prema studiji koncentracija PFAS supstanci u ledenom moru kod Arktika su usko povezane sa slanošću mora. Što je slanije more, u njemu je veća koncentracija PFAS supstanci. 

Glavni problem je zagrijavanje planeta zbog kojeg ciklus otapanja i smrzavanja leda stvaraju džepove vode s visokom koncentracijom slanoće, "pakiraju" PFAS supstance u male bazene te se one kasnije oslobađaju u okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jako loš ukus

Cijena 700 kuna po boci: Bivši 'tip s Wall Streeta' već četiri godine otapa arktički led i time puni 'luksuzne boce'

Image
Jako loš ukus

Cijena 700 kuna po boci: Bivši 'tip s Wall Streeta' već četiri godine otapa arktički led i time puni 'luksuzne boce'

"Promjenjiva priroda morskog leda, s ranijim i nestabilnim razdobljima otapanja, mogla bi utjecati na promjenu u stvaranju i oslobađanju onečišćujućih tvari zajedno s ključnim hranjivim tvarima", tvrdi kemičar Crispin Halsall sa Sveučilišta Lancaster.

Ranija istraživanja pokazala su da su koncentracije PFAS supstanci u površinskoj morskoj vodi blizu mjesta na kojem se otapa led Arktika bile i do dva puta veće od očitanja zabilježenih u Sjevernom moru.

Upravo se čita

Image
'24 sata bez kompromisa'

Skuplja se novac za dječji odjel dubrovačke bolnice. Kako se iz tuge izrodio val dobrih dijela?

Izveli kontrolirani eksperiment

Kako bi detaljnije istražili kako dolazi do oslobađanja tih kemikalija, tim sa Sveučilišta Lancaster je upotrijebio komoru s umjetnim morskim ledom za izvođenje kontroliranih pokusa koji su mjerili kretanje supstanci između vode i leda tijekom otapanja.

{"RELATED":/4078996}

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku, dok se led topi, voda sadrži veliki postotak otopljene soli. Tim je otkrio da ta voda sadrži i veliku količinu PFAS supstanci. Duga razdoblja odmrzavanja na Arktiku oslobađaju PFAS supstance i uzrokuju redovitije miješanje s otopljenim snijegom, što može biti razlog za povećanje koncentracije onečišćenja, navodi se u studiji.

Autori studije ističu da je problem u tome što Arktičkim oceanom dominira jednogodišnji led koji zamjenjuje led formiran tijekom posljednjih godina. Jednom kada se novi led počne otapati, navodi se u studiji, on može dodatno koncentrirati PFAS supstance što stvara neposredni problem za organizme na dnu arktičkog prehrambenog lanca.

"Sada su potrebni kontrolirani eksperimenti, zajedno s pažljivim promatračkim studijama na terenu za razumijevanje ovih složenih, ali potencijalno važnih procesa, osobito s obzirom na kemijsku izloženost organizama na dnu arktičkog prehrambenog lanca", zaključuju istraživači u studiji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prognoza damjane ćurkov

Vremenska prognoza: Još danas će biti većinom sunčano i malo toplije, zatim slijedi izraženija promjena

Više s weba