Satelitske snimke upozoravaju

Jezera koja nastaju od ledenjaka povećala su se za 50 posto, tisuće su već poginule, a poplave prijete milijunima ljudi

Image
Foto: Shutterstock

U razdoblju između 1994. i 2017., najveći svjetski ledenjaci ostali su bez otprilike šest i pol bilijuna tona mase

6.9.2020. u 12:00/ Vijesti.hr

Volumen jezera koja su nastala otapanjem ledenjaka zbog utjecaja klimatskih promjena narastao je za 50 posto u posljednjih 30 godina, pokazala je to nova studija bazirana na satelitskim snimkama, prenosi ScienceAlert.

Točnija predviđanja izdizanja mora

"Znali smo da neće sva voda nastala otapanjem ledenjaka odmah dospjeti do oceana, ali do sada nije bilo podataka da bi procijenili količinu te vode koja je pohranjena u jezerima ili podzemnim vodama", kazao je Dan Shugar, geomorfolog i izvanredni profesor na kanadskom Sveučilištu Calgary. 

Saznanja znanstvenika, objavljeno u časopisu Nature Climate Change, pomoći će znanstvenicima i vladama da identificiraju potencijalne opasnosti za zajednice koje obitavaju nizvodno od ovih nestabilnih jezera, dodao je Shugar. 

Image
bit će sve toplije

Rekordne temperature na Arktiku zvone na uzbunu: 'Zagrijava se dvaput brže od ostatka Zemlje'

Image
bit će sve toplije

Rekordne temperature na Arktiku zvone na uzbunu: 'Zagrijava se dvaput brže od ostatka Zemlje'

Ono bi moglo pomoći da predviđanja izdizanja razine mora budu točnija i to na način da se bolje razumije kako i kojom brzinom voda nastala otapanjem ledenjaka dospijeva u more. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ranijim istraživanjima, u razdoblju između 1994. i 2017., najveći svjetski ledenjaci, posebice oni u područjima visokih planina, ostali su bez otprilike šest i pol bilijuna tona mase

"U posljednjih stotinjak godina, čak 35 posto globalnog izdizanja razine mora uzrokovano je otapanjem ledenjaka", kazao je Andres Levermann, profesor klime na Institutu za utjecaj klimatskih promjena u Potsdamu. 

Upravo se čita

Image
muška krunica

Batarelo o klečanju na Trgu: 'Trg smo već zauzeli. Duhovno ćemo osvajati cijelu Hrvatsku, časna riječ'

Nestabilna i opasna pojava

Drugi razlozi za podizanje razine mora leže u ledenim pokrovima na polovima i ekspanziji morske vode zbog zagrijavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna temperatura na Zemljinoj površini narasla je za jedan stupanj od predindustrijskog razdoblja, ali područja visokih planina diljem svijeta zagrijala su se čak dvostruko bržim tempom što je rezultiralo i ubrzanim topljenjem ledenjaka. 

Za razliku od običnih jezera, ledenjačka jezera su nestabilna jer ih često blokira led ili sediment koji je sastavljen od šljunka.

Kada nakupljena voda probije kroz ove prirodno nastale barijere, nizvodno od jezera mogu se dogoditi velike poplave.

Studije su pokazale da je ova vrsta poplave uzrokovala na tisuće smrtnih slučajeva u prošlom stoljeću, a uz to je uništila sela, infrastrukturu i stočarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izravno ugroženo sedam milijuna ljudi

Najskoriji zapaženi incident dogodio se u svibnju te je uzrokovao poplavu ledenjačkog jezera u dolini Hunza u Pakistanu. 

Program Ujedinjenih naroda za razvoj u siječnju je napravio procjenu u kojoj je iznio da od više od 3000 ledenjačkih jezera koja su nastala u regiji Hindukuš i na području Himalaja, njih 33 predstavlja izravnu opasnost koja bi mogla utjecati na sedam milijuna ljudi. 

Nova studija 250.000 snimki NASA-inih satelitskih misija Landsat, procjenjuje da trenutni volumen ledenjačkih jezera iznosi više od 150 kilometara kubičnih, što je ekvivalentno jednoj trećini volumena jezera Erie u SAD-u, odnosno, volumen je dvostruko veći od Ženevskog jezera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi Shugar, u prošlom desetljeću ne bi bilo moguće procesuirati i analizirati ove volumene i podatke koje sada imamo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prognoza damjane ćurkov

Na Jadranu većinom sunčano i vruće ili vrlo vruće, a u unutrašnjosti do sredine tjedna lokalne nestabilnosti...

Više s weba