OGLAS

tjedna prognoza

Kad će to ljeto? Vrućine se vraćaju, ali na kopnu neće potrajati

Image

Prognoza, Željka Pogačić, sunčano, toplo, vrućine

Foto: Shutterstock/RTL

U utorak bi meteoropati mogli predosjećati da se sprema pogoršanje

20.7.2020. u 10:00/ Željka Pogačić

Sa zapada stižu poremećaji svakih nekoliko dana, baš kao na traci. Tek što smo se riješili jedne, u srijedu već stiže nova fronta na kopno i sjeverni Jadran. Dalmaciji, pak, sve do vikenda neće manjkati ljetnog ugođaja. Dobro izmiješano more, koje je trenutačno 2 do 3 °C hladnije od prosjeka za ovaj dio srpnja, opet će se polako grijati.

Hladno more

Ovako hladno more sredinom srpnja nije neuobičajeno, no u novijoj klimi svakako ne i često. Primjerice, unazad 10 godina u Hvaru su zabilježena ukupno dva dana s morem hladnijim od 22 °C u drugoj polovini srpnja i to 2010. i 2016. godine. Ne zaboravimo pritom da je Jadransko more ipak uglavnom najtoplije u kolovozu.


Utorak će biti najtopliji ovoga tjedna. Štoviše, bit će sparan pa bi mnogi, ne samo meteoropati, mogli predosjećati da se sprema pogoršanje. Rijetki pljuskovi bit će sutra rezervirani za gorske predjele i one uz granicu sa Slovenijom. Čini se da će spomenuta fronta stići već u prvim satima srijede.

Pljuskovi uz hladan sjeverac zahvatit će prvo središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a do popodne i ostatak kopnenih predjela. Istočna Slavonija bi u ovoj rundi mogla dobiti najmanje oborina, a ponegdje i nimalo. U središnjim krajevima pritom će uz umjeren sjeverac malo i osvježiti, do 25 ili najviše 26 °C, dok bi krajnji istok Slavonije mogao ostati i dalje na vrlo toplih 28 °C. Četvrtak sunčaniji i mirniji, uz svježije jutro i vrlo toplo poslijepodne. Ipak, u gorju i na širem karlovačkom i sisačkom području postoji vjerojatnost za popodnevne grmljavinske pljuskove, baš kao i u petak. Čini se da će vrijeme u zadnjem srpanjskom vikendu opet pokvariti planove na otvorenome.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

U Dalmaciji neće nedostajati vedrine

Na moru će u nastavku tjedna biti vruće, oko 32 °C. Jutra će biti toplija od današnjeg, a idućih dana se temperatura ni noću neće spuštati ispod 21 °C. U Dalmaciji neće nedostajati vedrine uz dominiciju dnevnog ljetnog reda vjetra s izmjenom slabog jutarnjeg burina i poslijepodnevnog maestrala. Na sjevernom Jadranu nestabilnije. Od srijede do petka možemo očekivati lokalne grmljavinske pljuskove, većinom u Istri i na širem riječkom području.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

 Ipak, postoji vjerojatnost da će se u četvrtak poneki tamni oblak spustiti do zadarskog područja, ali više o obliku ljetnog kratkotrajnog pljuska. Od srijede popodne do četvrtka ujutro pod sjevernim će Velebitom zapuhati i umjerena bura. Čini se da nas za vikend očekuje još jedna u nizu jačih promjena vremena s obilnijom kišom, moguće konačno i na jugu Jadrana, ali o tome preciznije idućih dana u redovnim dnevnim prognozama RTL-a.


Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Približava nam se nova ciklona: Osim kiše, stiže i topliji zrak, ali pravi kišni val tek stiže krajem tjedna


Više s weba