pazite se

Kako preživjeti na +38? Vrhunac toplinskog vala nam tek stiže

22.6.2021. u 19:09/ Zorana Čičak Kulić

Sutra će biti još malo toplije, temperature će u većini unutrašnjosti biti 36 i 37 stupnjeva, lokalno i više

Nastavlja se toplinski val u Hrvatskoj - temperatura je dosezala maksimalnih 36 stupnjeva, a vrhunac još nije ni blizu.

Temperature još brže rastu u automobilima koji stoje na suncu. Zato oprez i ne ostavljajte djecu ni kućne ljubimce u njima. 

U rashlađenom automobilu koji smo parkirali na suncu temperatura je u 10 minuta narasla za 11 stupnjeva. Dulji boravak u takvom automobilu, osobito za djecu, može biti poguban.

"Dolazi do nemogućnosti regulacije normalne temperature organizma i ona može skočiti i iznad 40. I onda toplinski udar koji se javlja ima negativno djelovanje na mozak i onda dijete, ma svatko, postane smeten, pospan, dolazi do gubitka svijesti pa čak i kome", govori nam Davorka Muškardin, dežurna liječnica u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su temperature išle i do visokih 36 stupnjeva. Na toj vanjskoj temperaturi u automobilu ostavljenom na suncu je nakon 5 minuta 40 stupnjeva, nakon 10 još 3 više, a nakon pola sata u automobilu će živa u termometru narasti do 52 Celzijeva stupnja.

Ne razbijajte prozore automobila!

Osim za ljude, opasno je i za kućne ljubimce. 

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Svojim ljubimcima uvijek treba osigurati prostor gdje se mogu ohladiti, sakriti od sunca, dovoljno svježe vode, a da ne govorimo o zatvaranju u autu i minuta može biti pogubna jer u autu se digne temperatura kada se ostavi životinja na 70-80 stupnjeva jako jako brzo, tako da ljubimce nikada i nikako ostavljati u autu na ovim vrućinama", kaže Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Image
Opasnost po život

Ugledate dijete ili psa u automobilu na žegi. Razbijete li staklo i spasite ga, hoće li vas sud kazniti? Evo odgovora

Image
Opasnost po život

Ugledate dijete ili psa u automobilu na žegi. Razbijete li staklo i spasite ga, hoće li vas sud kazniti? Evo odgovora

Iz policije objašnjavaju ako u automobilu uočite zatvorenu životinju, samoinicijativno ne razbijajte prozor već pozovite njih. Za oštećenje tuđe stvari možete biti kažnjeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da s razbijanjem prozora na automobilu treba biti oprezan, upozoravaju i vatrogasci.

"U 99 posto slučajeva dok građanin pozove policiju, hitnu ili nas vlasnik automobila će se pojaviti, najvjerojatnije je otišao na kratko. Zaista treba biti oprezan s razbijanjem prozora, to treba ostaviti policiji i nama", kaže Siniša Jembrih, zapovjednik JVP Grada Zagreb.

Najvažnije je niti na kratko nikoga ne ostavljati u zaključanom automobilu. 

Predaha od visokih temperatura još nema

"Sutra će biti još malo toplije, temperature će u većini unutrašnjosti biti 36 i 37 stupnjeva, lokalno i više. Još veći porat u četvrtak, uvjetno osvježenje u petak kada će temperature biti niže ali uz dosta vlage", govori nam naša meteorologinja Damjana Ćurkov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno posla ima i hitna pomoć.

"Intervencija ima dosta uvijek ima ljudi koji šeću vani po ovim temperaturama unutar savjeta koji se daju svaki dan. Posljedice su nesvjestice,  kratkotrajan gubitak svijesti, glavobolje", kaže Davorka Muškardin, dežurna liječnica u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba.

Zato je savjete liječnika važno zapamtiti i pridržavati ih se.

Više s weba

Pročitajte još

Image
vremenska prognoza Željke Pogačić

Nakon kišne, a u gorju i snježne nedjelje kratko predahnite. Uskoro stiže nova jaka kišno-snježna epizoda

Više s weba