prognoza željke pogačić

Kiše će biti još! Istovremeno će biti vrlo nestabilno, toplo i sparno, evo do kada će trajati takvo vrijeme

18.7.2021. u 7:00/ Željka Pogačić

DHMZ upozorava na nestabilan dan u cijeloj Hrvatskoj, uz obalu i vjetrovit, te vrlo kišovit na kopnu

Nakon ekstremno sušnog perioda u cijeloj Hrvatskoj, stigla je dugo priželjkivana kiša. No, lokalno opet u obliku ekstrema. Na istoku zemlje je od petka do subote ujutro palo oko prosjeka oborine za cijeli srpanj, a lokalno i dvostruko premašila. Kiše će biti još jer se odgovorna visinska ciklona zadržava nad našim područjem i sporo premješta prema jugoistoku. Prizemno će pritjecati topliji zrak pa će istovremeno biti vrlo nestabilno, toplo i sparno.

DO KRAJA DANA.

Tako će nedjeljno prijepodne na kopnu biti oblačno, kišovito uz grmljavinu. Najviše kiše očekuje se na istoku, u središnjim i sjeverozapadnim dijelovima i u gorju. Uz obalu promjenljivo, uz sunčana razdoblja, a pod Velebitom će puhati jaka bura s udarima do 100 km/h. Zbog dosta vlage u zraku, bit će neugodno sparno.

Image
CRVENO UPOZORENJE

FOTO Olujno nevrijeme u Osijeku prouzročilo zastoj tramvaja! Civilna zaštita: 'Vjetar je na cestu i parkiralište odnio krov zgrade'

Image
CRVENO UPOZORENJE

FOTO Olujno nevrijeme u Osijeku prouzročilo zastoj tramvaja! Civilna zaštita: 'Vjetar je na cestu i parkiralište odnio krov zgrade'

U središnjim i sjeverozapadnim predjelima Hrvatske će popodne biti nešto manje kiše, a onda nova jača kišna epizoda kreće predvečer. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najviša će temperatura biti oko 26 °C, toplo, ali i dalje sparno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na istoku zemlje će popodne biti promjenljivo oblačno uz grmljavinske pljuskove, češće opet prema večeri, koji bi duž Posavine mogli biti prilično obilni. Unatoč sjevercu, zbog dosta vlage u zraku i temperatura oko 27 °C, bit će sparno.

Nestabilno, ali uz dosta sunčanih razdoblja bit će sutra popodne u Dalmaciji. Računajte na pljuskove, lokalno izraženije na krajnjem jugu. Temperature će porasti do 30, 31 °C. Na sjeveru će zapuhati i jaka bura.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Pretežno oblačno će sutra popodne biti u gorju, ali se kiša očekuje opet prema kraju dana, većinom u Gorskom kotaru uz lokalno obilnije količine. Uz obalu ostaje promjenjivo uz rijetke pljuskove, koji će se uz jaku buru spustiti s kontinenta. Pod Velebitom su izgledni olujni udari.

DHMZ upozorava na sutrašnji nestabilan dan u cijeloj Hrvatskoj, uz obalu i vjetrovit, te vrlo kišovit na kopnu. Za Slavoniju je izdano crveno upozorenje - duž Posavine lokalno se očekuje novih 60 - 90 mm kiše. Drugdje, uglavnom od 30 do 70 mm, uz mogućnost za poplave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆI TJEDAN KOPNO/MORE

Kišna epizoda za zapad završava s ponedjeljkom, ali ne i za Slavoniju i zaobalje. Tek od utorka posvuda stabilnije, sunčanije i toplije uz svježija jutra. U Dalmaciji valja računati sve do srijede na lokalne pljuskove, a na sjeveru uz obilje sunca i jaku buru. Drugi dio tjedna uz obalu povratak ljetnim vrućinama i žegama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
KLIMATSKA KRIZA

Ključno desetljeće za opstanak: Hrvatska dobiva prvi Centar za klimatološka istraživanja

Više s weba