RIBARIĆ U RTL-U DANAS

Koliko će u Hrvatskoj biti jaka ciklona koja je uništila dio Europe: 'Očekujemo nešto slabije nevrijeme...'

16.7.2021. u 18:40/ RTL Danas

Ciklona koja je uništila dio Europe zahvaća i Hrvatsku. Alarm od opasnog vremena je na snazi cijeli vikend

Ciklona koja je uništila dio Europe zahvaća i Hrvatsku. Alarm od opasnog vremena je na snazi cijeli vikend. 

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić u RTL-u Danas rekao je da se nada da u Hrvatskoj neće biti baš tako. 

"Očekujemo nešto slabije nevrijeme, ali i dalje je to prilično ozbiljna situacija, posebice zbog puno kiše. Taj veliki kišonosni sustav, ustvari je jedan neobična visinska ciklona, prije svega jer je već početkom tjedna skoro stigla u naše krajeve, vratila se na sjever i večeras se konačno premješta prema Balkanu. Taj će nestabilan zrak onda nastaviti kružiti iznad nas sve do utorka", kazao je Ribarić. 

"U Njemačkoj je u gotovo cijelom zapadnom dijelu zemlje palo stotinjak litara kiše po četvornome metru u 24 sata, često i u svega nekoliko sati. Kod nas će biti usporedivih količina u unutrašnjosti, ali raspoređenih na 3 dana. Najviše se oborina očekuje u Gorskom kotaru, Lici, ali i Baniji, Kordunu te dobrom dijelu Slavonije i Posavine. Količina će to biti uglavnom između 30 i 60 litara po m2, ali lokalno će to zasigurno biti i više od 100 mm, što je više nego prosječno u cijelome srpnju. Nadajmo se što lokalnije. S druge strane, u Dalmaciji će sušu jedva ublažiti, a ponegdje na otocima i krajnjem jugu bi čak mogli ostati kratkih rukava", dodaje RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hoće li biti kao u Njemačkoj?

Ciklona koja je izazvala poplave u Europi stiže i u Hrvatsku, no RTL-ov meteorolog kaže: 'Moguće su poplave, ali...'

Image
Hoće li biti kao u Njemačkoj?

Ciklona koja je izazvala poplave u Europi stiže i u Hrvatsku, no RTL-ov meteorolog kaže: 'Moguće su poplave, ali...'

"Najgori dio pogoršanja je čini se upravo pred nama, u noći i u prvome dijelu subote. Glavnina kiše će biti u obliku pljuskova praćenih nevremenom pa može pasti sve u kratkom vremenu. Mogući porasti manjih vodotoka i bujične, ali i urbane poplave u gradovima. Nadajmo se samo da su kanali koji su i ovako opterećeni u ovakvim situacijama, dobro očišćeni. Sve će to još začiniti i jaka bura te tramontana na moru uz ograničenja u prometu, prije svega pomorskom", zaključuje RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stiže nam frontalni poremećaj i promjenjivo vrijeme uz manji pad temperature

Više s weba