Možemo predahnuti

Nakon gotovo nepodnošljive vrućine krajem tjedna, stiglo je osvježenje: Bit će pljuskova i grmljavine

Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Na umu treba imati upozorenje DHMZ-a za nestabilnosti na kopnu, osobito popodne

11.7.2021. u 7:00/ Željka Pogačić

Nakon gotovo nepodnošljive vrućine krajem tjedna, sa sjevera je stigao svježiji zrak. Temperature su u unutrašnjosti jučer bile ugodnije, dok s druge strane Velebita nije bilo značajnijeg predaha od vrućine. Štoviše, zapuhala je bura gotovo fenskog karaktera. Danas će na kopnu biti još malo svježije, ali i nestabilnije zbog premještanja frontalnog sustava sa sjevera. Količine koje se očekuju neće nadoknaditi manjak oborina.

U takvim će okolnostima prijepodne na moru biti sunčano i vruće. Pod Velebitom uz još jaku buru, koja će se do podneva i smiriti. Nakon još jedne ugodnije noći na kopnu, prema sredini dana povećava se vjerojatnost za lokalnu kišu ili pljuskove, većinom u istočnijim predjelima.

U drugom dijelu dana će uz jači razvoj oblaka pljuskovi biti češći, uz grmljavinu, ali lokalnog karaktera. Veća vjerojatnost za nestabilnosti je u sjevernijim i istočnijim predjelima kopnene Hrvatske. Temperature će ići do najviše 29 °C, puhat će slab do umjeren sjeverac.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će i popodne biti nestabilno. Duž Posavine i središnje Slavonije mogući su izraženiji grmljavinski pljuskovi, koji će stići kasnije popodne i na istok. Pritom će osvježiti. Zapuhat će sjeverac, posvuda umjeren, lokalno i na udare jak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
toplinski udar

Jesu li stigle klime? Nisu svima, u kontejnerima i dalje pakao! Reporterki Direkta bilo muka za vrijeme snimanja

Image
toplinski udar

Jesu li stigle klime? Nisu svima, u kontejnerima i dalje pakao! Reporterki Direkta bilo muka za vrijeme snimanja

U Dalmaciji će nedjeljno popodne biti vedro, većinom u sjevernijoj unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka i lokalne pljuskove. Maestral će na srednjem Jadranu pojačat i donijeti osvježenje vrućem danu. Prema večeri duž cijele obale okreće na umjerenu buru.

Na sjevernom Jadranu će današnje poslijepodne biti sunčano, pretežno vedro. Uz maestral i tridesetice u hladu, te more svega nekoliko stupnjeva hladnije od zraka, pravo ljetno. U gorju će popodne biti većinom sunčano, ali postoji vjerojatnost za grmljavinske pljuskove, osobito u Gorskom kotaru i sjevernijem dijelu Like. Prema večeri će bura pojačati, pod Velebitom očekujemo opet s jake udare.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Svakako imajte na umu i upozorenje DHMZ-a za nestabilnosti na kopnu, osobito popodne, a ujutro na pojačanu buru pod Velebitom.

IDUĆI TJEDAN KOPNO

Od ponedjeljka će na kopnu biti sve toplije i sparnije, u utorak će uz jugozapadnjak posvuda biti i vrlo vruće. Srijeda donosi promjenu vremena i osvježenje, ali i mogućnost za jače nestabilnosti, čini se uglavnom na zapad zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆI TJEDAN MORE

Ljetna vrućina i suša se na moru nastavlja. U srijedu su izgledni pljuskovi, ali većinom na sjevernom dijelu Jadrana. Zapuhat će do umjereno jugo. U Drugom dijelu tjedna popušta vrućina, noći će biti manje tople, a potkraj tjedna postoji i mala vjerojatnost za oborine i na jugu.

Sve u svemu, postoji signal da bi se veliki manjak oborina mogao djelomično nadoknaditi nakon sredine mjeseca, ne samo na kopnu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stiže nam frontalni poremećaj i promjenjivo vrijeme uz manji pad temperature

Više s weba