što smo uradili?

Očajni podaci: Hrast, magnolija i javor među 30 su vrsta drveća kojima prijeti izumiranje. A to nije najgore

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Najranjivije je 440 vrsta koje imaju "još manje od 50 jedinki", navodi se u izvješću, koje se temelji na pet godina istraživanja

2.9.2021. u 12:43/ Hina

Neke od najpoznatijih vrsta drveća kao što su hrast, magnolija i javor među 30 su vrsta kojima prijeti izumiranje, upozorava Međunarodna organizacija botaničkih vrtova (BGCI).

U izvješću o stanju drveća u svijetu objavljenom u srijedu, BGCI upozorava da bi više od 17.000 vrsta drveća u svijetu od ukupno 60.000 uskoro moglo nestati zbog sječe, krčenja šuma i ekstremnih vremenskih prilika.

Najranjivije je 440 vrsta koje imaju "još manje od 50 jedinki", navodi se u izvješću, koje se temelji na pet godina istraživanja u kojem je sudjelovalo 60 institucija i 500 znanstvenika. 

Ljudi koriste gotovo svaku petu vrstu drveća "za hranu, gorivo, drvenu građu, lijekove, hortikulturu", navodi BGCI, upozoravajući da se za samo oko 40 posto vrsta može sa sigurnošću reći da nisu izložena riziku od izumiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sječe u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi

Najteže pogođene zemlje u apsolutnom smislu su Brazil, Kolumbija, Indonezija i Malezija, s između 5000 i 9000 ugroženih vrsta u svakoj od njih.

Image
kakva šteta!

FOTO Sječa stabala na Srednjacima: 'Ta stabla su starija od mene. Po njima smo se verali i igrali. I tako generacijama'

Image
kakva šteta!

FOTO Sječa stabala na Srednjacima: 'Ta stabla su starija od mene. Po njima smo se verali i igrali. I tako generacijama'

Indonezija i Malezija zajedno proizvode između 80 i 90 posto svjetske proizvodnje palminog ulja na plantažama gdje su nekoć bile prašume.

Upravo se čita

Image
U Westinu

Milanović na skupu: 'Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima'

Sječa velikog tropskog drveća u jugoistočnoj Aziji dovela je do toga da su kritično ugrožene vrste kao što su borneanski orangutan, navodi organizacija.

Jon Paul Rodriguez iz Međunarodne unije za zaštitu prirode, koja popisuje ugrožene vrste, rekao je da bi to izvješće moglo biti "prvi korak" prema spašavanju ranjivih vrsta drveća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paul Smith iz BGCI-ja rekao je da su otkrića "poziv na buđenje" i da pokazuju da drveće u svijetu "treba pomoć".

Više s weba

Pročitajte još

Image
Razgovor za RTL VRIJEME

Britanski veleposlanik zaista je zanimljiv gospodin. Pričali smo o buri, klimi i propuhu: 'Nisam znao da je smrtonosan dok se nisam doselio u Hrvatsku'

Više s weba