PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Očekuje nas pretežno vedro vrijeme, no stiže promjenjivo razdoblje uz južinu

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Jadranu će se već u petak oko Kvarnera početi skupljati tmurni i kišonosni oblaci, a zatim će ih u subotu biti i duž ostatka obale no brzo će zapuhati bura, nakratko jaka na udare olujna i donijeti skoru stabilizaciju i razvedravanje

3.2.2022. u 7:30/ Dorian Ribarić

Jučer je globalno popularni svizac Phil preko bare najavio još 6 tjedana zime, a s njim se uglavnom slažu i naši pučki meteorolozi iz životinjskog svijeta za naše krajeve: medvjedi, slavuji, mušice… No, statistički su pouzdani koliko i Phil, češće promašaju nego pogađaju svoje pretkazivanje druge polovice zime. Pritom, čini se, da će i ova veljača nastaviti niz toplijih i sušnijih veljača od prosjeka.

Danas će razmjerno stabilne prilike podržavati jačanje grebena anticiklone sa zapada kontinenta, dok će se frontalni poremećaji premještati sjevernije od nas.

ČETVRTAK

Jutro hladno i pretežno vedro. Tek na krajnjem zapadu unutrašnjosti može prolazno biti nešto više oblaka. Bura i tramontana vrlo jake, osobito u Dalmaciji, no tijekom prijepodneva će slabjeti, a na sjevernom dijelu i okretati na jugo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj daljnji porast naoblake pa će do večeri oblačno i prevladavati. Zapuhat će slab jugozapadni vjetar, ali s manje sunca će biti malo hladnije nego danas. Najviše 9 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku još uvijek barem djelomice sunčano, a više se oblaka očekuje navečer. Temperatura slična ili malo niža nego jučer, no činit će se manje hladno slabljenjem sjeverozapadnjaka.

U Dalmaciji dosta sunca, do kraja dana tek uz visoke prozirne oblake. Iako za koji stupanj niža temperatura od jučerašnje, bit će razmjerno ugodno, jer će vjetar sasvim oslabjeti.

Upravo se čita

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Hrvati velikom većinom protiv obuke Ukrajinaca u RH

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, povremeno uz više oblaka, osobito u unutrašnjosti Istre i u gorju, no, kao i drugdje bez oborina. Okreće na slabo do umjereno jugo, do večeri na otvorenome moru i pojačano. Temperatura bez veće promjene, ostaje svježe.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Slijedi promjenjivo razdoblje. U petak po slabo izraženoj južini će postupno stizati sve više oblaka, pa nas očekuje osjetno toplije subotnje jutro, ali mjestimice i kišovitije. Ipak, kiše će biti samo u malim količinama. Od nedjelje s više sunca, iako opet hladnija jutra, izostat će izraženiji jutarnji minusi, a danju će biti malo toplije od uobičajenog za ovo doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu će se već u petak oko Kvarnera početi skupljati tmurni i kišonosni oblaci, a zatim će ih u subotu biti i duž ostatka obale. No, brzo će zapuhati bura, nakratko jaka na udare olujna i donijeti skoru stabilizaciju i razvedravanje.

Popularno je na dan Svijećnice pretkazati vrijeme za drugu polovicu zime, a još popularnije da to radi poznati svizac, a kod nas ponegdje medvjedi, mušice ili slavuji. No, put se ne treba složiti s njima, čini se da će i ova veljača biti slična nekoliko prethodnih, toplija i sušnija od prosjeka. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
prognoza damjane ćurkov

Listopad je, klimatološki gledano, pravi predstavnik rane jeseni: Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka sljedećih dana

Više s weba