Sparno i neugodno

Stigao je treći val izražene vrućine koji nosi ekstremno visoke temperature. Evo kada se očekuje vrhunac

Image
Foto: Shutterstock / Pixsell / RTL

Nastojte rashladiti sebe, ali i prostorije u kojima boravite te izbjegavati ikakve napore u najtoplije dijelu dana

7.7.2021. u 6:45/ Dorian Ribarić

Krenuo nam je treći ovogodišnji val izražene vrućine. Srećom bit će kratak, ali prilično intenzivan uz vrlo veliku vjerojatnost djelovanja na ljudsko zdravlje, osobito na kopnu. Događa se to zbog ekstremno visokih dnevnih, ali ponegdje i noćnih temperatura. Nastojte rashladiti sebe, ali i prostorije u kojima boravite te izbjegavati ikakve napore u najtoplije dijelu dana.

Sve topliji zrak nam stiže u polju vedrine koje se prostire sa sjevera Afrike, a manja promjena i osvježenje stiže u drugom dijelu petka.

SRIJEDA

Opet od jutra obilje sunca i vedrine. Bit će i mirno, tek mjestimice na moru slaba bura, a uz zapadnu obalu Istre jugoistočni vjetar. Rano jutro toplo, nešto ugodnije samo u gorju, ali temperatura će naglo rasti pa će već od 9 sati u mnogim mjestima biti vruće.

Image
PIJTE NEŠTO VRUĆE!

Kako se dobro naspavati tijekom paklenih vrućina? Pročitajte najvažnije savjete stručnjaka...

Image
PIJTE NEŠTO VRUĆE!

Kako se dobro naspavati tijekom paklenih vrućina? Pročitajte najvažnije savjete stručnjaka...

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima ostaje sunčano, uglavnom bez ikakvih oblaka na nebu, a i izostat će značajniji vjetar. No, bit će još toplije, neugodnije, a temperatura već može ići do visokih 36 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na istoku zemlje kreće umjeren rizik utjecaj toplinskog vala na ljudsko zdravlje. Bit će iznimno vruće, posvuda iznad 35 °C, lokalno i do 37.

U Dalmaciji također izražena vrućina, možda će malo podnošljivije biti uz samu obali i na otocima gdje bude slabog do umjerenog maestrala, no u zaleđu će biti iznimno vruće, ponegdje moguće i preko ovih 36 °C.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Slično sunčano i na sjevernom Jadranu i okolnom gorju. Tek za nijansu manje vruće, ali uz nešto slabije izražen jugozapadnjak ili jugoistočni vjetar bit će i sparnije nego drugdje.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Vrhunac toplinskog vala očekuje nas u sunčani četvrtak kada će na kopnu maksimalci lokalno ići i preko 37 °C. U petak sve sparnije, ali popuštanje vrućine donosi manje topao zrak sa sjeverozapada i sve izgledniji grmljavinski pljuskovi, osobito potkraj tjedna. Pritom se ne može isključiti i mogućnost za ponegdje lokalno izraženije nevrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu pak ostaje pretežno sunčano, a danju vruće nakon toplih noći. Tek je na sjevernom dijelu i to uglavnom samo u unutrašnjosti Istre moguć koji kraći pljusak u petak i krajem tjedna. Kakvo takvo osvježenje pružat će povremeni maestral, dok će u subotu na sjevernom dijelu prolazno biti i bure.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stiže nam frontalni poremećaj i promjenjivo vrijeme uz manji pad temperature

Više s weba