vremenska prognoza

Vrućina će na kopnu trajati do vikenda. Prekinut će ju pljuskovi u subotu

28.7.2021. u 6:45/ Željka Pogačić

Danas nas očekuje više sunčanog vremena i manje vlažan zrak.

Na vrijeme je u Hrvatskoj zadnjih dana djelovalo jugozapadno strujanje koje je s 1 500 kilometara udaljene sjeverne Afrike donosilo vrlo topli zrak i prašinu. Prelazeći preko Sredozemlja punilo se vlagom dok je istovremeno od fronte sa zapada stizala dodatna porcija vlage. Zbog toga je bilo dosta oblaka i sparine. Danas nas očekuje više sunčanog vremena i manje vlažan zrak.

U NASTAVKU DANA…

Prijepodne će povremeno biti još nešto oblaka, ali znatno manje nego prethodnih dana.
Jugo će u Dalmaciji sasvim oslabjeti, nešto slabog zapadnjaka i južnog vjetra ujutro će biti na sjevernom Jadranu.

Uz umjeren jugozapadnjak, koji će djelovati kao fen, u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će poslijepodne biti vrlo vruće, ali malo manje sparno. Najviša će temperatura biti oko 34 °C, lokalno i koji stupanj više.

Vjetrovito će biti i na istoku, osobito u Podravini. Jugozapadnjak neće biti osvježavajući, štoviše bit će prilično neugodan i topao. Najviše temperature mjerit će se oko 16 sati, bit će oko 35 °C! Prevladavat će sunčano vrijeme uz malo oblaka lijepog vremena.

Dalmaciju danas očekuje ljetno i vruće popodne uz 33 do 35 °C. U zaobalju oko 36 °C. Puhat će samo slab vjetar iz smjera mora, na otvorenome južni i jugoistočni i donositi blagu ugodu.

Na sjevernom Jadranu i u gorju će popodne biti pretežno sunčano, međutim uunutrašnjosti Istre, na širem riječkom području i Gorskom kotaru nije isključen poneki kratkotrajan pljusak. Uz obalu će puhati slab jugozapadni vjetar, koji će u gorju biti nešto izraženiji. Zato će temperatura posvuda biti oko 33 °C. Ugodnije samo u Gorskom kotaru.

IZGLEDI VREMENA

Vrućina će na kopnu trajati do vikenda. Prekinut će ju pljuskovi u subotu popodne u središnjoj Hrvatskoj i Međimurju, u nedjelju i na istoku. Ne očekuje se puno kiše, ali će uz sjeverac osvježiti.
Toplinski val s visokim noćnim i dnevnim temperaturama te slabim vjetrom, u Dalmaciji će trajati do ponedjeljka, a na sjevernom Jadranu do nedjelje kad su izgledni pljuskovi, moguće i nevere.

Srpanj će završiti uz dnevne vrućine i tople noći u kojima se teško odmoriti i dobro naspavati, no ipak smo u prosječno najtoplijem dijelu godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
KLIMATSKA KRIZA

Ključno desetljeće za opstanak: Hrvatska dobiva prvi Centar za klimatološka istraživanja

Više s weba