OGLAS

gladuju

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumrijet će najvjerojatnije do 2100. godine: 'Stanište im se topi'

Image
Foto: Shutterstock

Njihova sve manja tjelesna težina dodatno potkopava njihove šanse za preživljavanje

26.7.2020. u 9:20/ Vijesti.hr

Klimatske promjene polarne medvjede dovest će do izumiranja zbog gladi, otkrilo je istraživanje koje predviđa da bi ovi predatori mogli nestati u roku jednog ljudskog života.

U idućih 80 godina

U nekim regijama, polarni medvjedi već se suočavaju sa smanjivanjem ledenih površina i sve manje vremena u kojem mogu loviti tuljane. Njihova sve manja tjelesna težina dodatno potkopava njihove šanse za preživljavanje arktaktičke zime bez hrane, piše ScienceAlert.


''Medvjedi se suočavaju s još dužim periodima gladovanja prije nego se led ponovo zamrzne i oni mogu poći u potragu za hranom'', izjavio je za AFP Steven Amstrup , koji je započeo ovu studiju i glavni je znanstvenik neprofitne organizacije Polar Bears International.

Prema trenutnim trendovima, polarni medvjedi u 12 skupina koje su znanstvenici proučavali, bit će desetkovani u idućih 80 godina zbog ogromne brzine promjena na Arktiku, koji se zagrijava dva puta brže od cijelog planeta.

''Do 2100. godine jačanje mladunčadi bit će opasno ugroženo ili čak nemoguće svugdje osim možda kod skupine medvjeda na otočju Queen Elizabeth'', kazao je Amstrup.

Image
nedostatak hrane

Grozne posljedice klimatskih promjena: Među polarnim medvjedima sve je više kanibalizma

Image
nedostatak hrane

Grozne posljedice klimatskih promjena: Među polarnim medvjedima sve je više kanibalizma

Stanište se topi

Ovaj scenarij predviđa da će prosječna temperatura na Zemljinoj površini rasti 3,3 Celzija iznad predindustrijskih referentnih vrijednosti. Čak i da uspijemo zadržati razinu globalnog zatopljenja na 2.4 °C, pola stupnja iznad cilja Pariškog sporazuma, to bi samo usporilo propast na koju su polarni medvjedi osuđeni.

''Ovo je gore od bilo čega s čime su se polarni medvjedi suočili u milijun godina svoje evolucije'', napominje Amstrup.


Prijetnja ne leži toliko u porastu temperature, koliko u nemogućnosti ovog predatora da se prilagodi okruženju koje se brzo mijenja.

''Kada bi nekako, možda magijom, led na moru mogao ostati neotopljen unatoč porastu temperatura, polarni medvjedi bili bi dobro'', objašnjava Amstrup.

''Problem je što je njihovo stanište doslovce topi'', dodao je Amstrup.

Pola Zemljine flore i flaune je u opasnosti od izumiranja, no samo polarni medvjedi su ugroženi primarno zbog klimatskih promjena. No takav status možda neće još dugo biti jedinstven za polarne medvjede, jer autori studije napominju kako je stanje polarnih medvjeda samo predznak za to kako će klima utjecati na druge životinje u desetljećima koje dolaze.


Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Mladi Hrvat pokorio konkurente: Hrvatskoj osigurao desetu medalju na prvenstvu Europe

Muški medvjed, primjerice, u populaciji koja se nalazi u zaljevu West Hudson i 20 posto je ispod normalne tjelesne težine kada počne period u kojem se ne može hraniti, imat će dovoljno energije za preživjeti oko 125 dana, otkrili su znanstvenici. Novorođeni mladunci su najugroženiji, prema nalazima studije, posebno ako se majke nisu dovoljno udebljale da im pruže dostatnu količinu mlijeka. Ženke koje nemaju potomke imaju najveću šansu izdržati duge periode bez hrane.

Strašne prognoze za polarne medvjede dovele su do razmatranja alternativnih rješenja, poput programa uzgoja u zatočeništva ili prebacivanja na Antartiku, no siguran plan B ne postoji.

''Jedini način da ih spasimo je da zaštitimo njihovo stanište, tako što bismo zaustavili globalno zatopljenje'', zaključujue Amstrup.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Približava nam se nova ciklona: Osim kiše, stiže i topliji zrak, ali pravi kišni val tek stiže krajem tjedna


Više s weba