OGLAS

Pogledajte kako ćemo proći

Znanstvenici izračunali kako će izgledati globalna poplava, evo odakle će se iseljavati milijuni ljudi

Image
Foto: Shutterstock

U ovom trenutku određeno podizanje razine mora i utjecaj klimatskih promjena su nepovratni. Ipak, još uvijek ima vremena da se problem shvati ozbiljno.

2.8.2020. u 10:00/ Vijesti.hr

Znanstvenici predviđaju da će ogromna područja kopna biti poplavljena s obzirom na to da će podizanje razine more uzrokovati da plime, valovi i oluje prodru dublje prema kopnu, prenosi ScieceAlert.

Štete od 14 bilijuna dolara

Najnovije istraživanje pokazalo je da će se, ako ne učinimo ništa kako bi smanjili globalne emisije stakleničkih plinova, do 2100. godine plavljenje područja povećati za 50 posto.


"Nastojimo razumjeti magnitude globalnih utjecaj na buduće poplave", rekao je Ian Young s australskog Sveučilišta Melbourne.

"Na globalnoj razni moramo razumjeti da će se promijene dogoditi do 2100., stoga moramo isplanirati kako ćemo reagirati na njih", dodao je Young.

Image
gladuju

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumrijet će najvjerojatnije do 2100. godine: 'Stanište im se topi'

Image
gladuju

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumrijet će najvjerojatnije do 2100. godine: 'Stanište im se topi'

S obzirom na to da u priobalju, na udaljenosti 10 metara od mora, živi 600 milijuna ljudi, čak i stabilan porast razine mora znači raseljavanje populacija, domova i infrastrukture. U najgorem slučaju, koji je proučavan u studiji, poplave bi mogle utjecati na oko 287 milijuna ljudi, odnosno, na čak četiri posto svjetske populacije, 

Ekonomski gledano, ovaj scenarij mogao bi uništiti imovinu u vrijednosti od 14 bilijuna američkih dolara ili oko 20 posto svjetskog BDP-a. 

Procjene plime

Većina razornih posljedica doći će zbog plima i olujnog nevremena koje se sve više kreću prema unutrašnjost, a intenzitet im jača zbog klimatskih promjena. Samo 32 posto spada u predviđanja regionalnog porasta razine mora. 


"Iako se u prosjeku razina mora podiže relativno sporo, doznali smo da će drugi rizici poplava, poput plima, naleta oluje i valova, biti puno učestaliji i intenzivniji", kazao je Ebru Kirezci sa Sveučilišta u Melbourneu. 

Image
Foto:
Image

(Izvor: ​Kirezci i dr., Scientific Reports, 2020)

Model koji su koristili znanstvenici nije savršen, a autori upozoravaju da njihova otkrića ne pokazuju precizna predviđanja na lokalnoj razini, već daju širu globalnu procjenu. Te su procjene utemeljene na istraživanjima iz cijelog svijeta koja su vezana uz obalu, a potvrđene su na temelju podataka o mjerenju plime, kako u normalnim, tako i u ekstremni uvjetima. 

Ugroženi resursi 

Potrebno je više rada da bi se detaljno utvrdio globalni utjecaj na podizanje razine mora. Neki dijelovi svijeta već sada su posebno ranjivi na epizodične pojave poplava.


Upravo se čita

Image
obrušio se na svinjogojce

Plenković: 'Imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar. Koji je njegov interes?'

U Europi su najugroženije Velika Britanija, sjeverna Francuska i sjeverna Njemačka. 
Na pacifičkim otocima, gdje podizanje razine mora predstavlja posebno veliku prijetnju, učestale plime mogle bi potopiti izvore pitke vode. 

Image
Foto:
Image

(Izvor: Kirezci i dr., Scientific Reports, 2020)

Nažalost, u ovom trenutku određeno podizanje razine mora i utjecaj klimatskih promjena su nepovratni. Ipak, još uvijek ima vremena da se problem shvati ozbiljno i da se smanji šteta, pa se moraju prioritizirati najugroženija područja kako bi se bolje pripremili za ono što nosi budućnost klimatskih promjena.

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Približava nam se nova ciklona: Osim kiše, stiže i topliji zrak, ali pravi kišni val tek stiže krajem tjedna


Više s weba