smrtnost povezana s klimom

Znanstvenici kažu da abnormalne temperature uzrokuju pet milijuna smrtnih slučajeva na godinu

Image
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Statistika istraživanja daje poražavajući rezultat: 9,43 posto globalnih smrtnih slučajeva pripisuje se hladnim i vrućim temperaturama

18.7.2021. u 14:00/ RTL Vijesti

"Ovo je prvo istraživanje koje donosi globalni pregled smrtnosti zbog neoptimalnih temperaturnih uvjeta između 2000. i 2019. godine, najtoplijeg razdoblja od predindustrijske ere", kaže epidemiolog okoliša Yuming Guo sa Sveučilišta Monash u Australiji.

"Što je najvažnije, koristili smo osnovne podatke o 43 zemlje na pet kontinenata s različitim klimatskim uvjetima, socioekonomskim i demografskim uvjetima i različitim razinama infrastrukture i javnih zdravstvenih usluga tako da je studija imala veliku i različitu veličinu uzorka, za razliku od prethodnih studija", dodao je epidemiolog okoliša.

Statistika istraživanja daje poražavajući rezultat: 9,43 posto globalnih smrtnih slučajeva pripisuje se hladnim i vrućim temperaturama. Prethodno istraživanje koje je koristilo manje sveobuhvatan skup podataka pokazalo je da ta brojka iznosi 7,71 posto, piše Science Alert.

Image
Mnogima prijeti izumiranje

Tijela životinja se doslovno smanjuju i sužavaju - sve zbog globalnog zatopljenja?

Image
Mnogima prijeti izumiranje

Tijela životinja se doslovno smanjuju i sužavaju - sve zbog globalnog zatopljenja?

Govorimo o 74 smrtna slučaja na 100.000 ljudi

Trenutno je oko 9 od 10 ovih suvišnih smrtnih slučajeva posljedica hladnoće, ali to će se promijeniti kako se planet bude nastavio zagrijavati. Također znamo da globalno zatopljenje dovodi do ekstremne hladnoće kao i velike vrućine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azija i Afrika podnijele su najveći teret smrtnih slučajeva povezanih s prehladom, s prosjekom svake godine od 2,4 milijuna, odnosno 1,18 milijuna smrtnih slučajeva.

Što se tiče smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom, najviše je došlo iz Azije (224.000) i Europe (178.700). Europa je bila jedini kontinent na kojem su smrtni slučajevi povezani s hladnoćom i vrućinom bili viši od globalnog prosjeka.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Sveukupno, smrtnost povezana s klimom smanjila se tijekom razdoblja ispitivanja, ali trendovi su zabrinjavajući. Smrtni slučajevi povezani s hladnoćom pali su za 0,51 posto od 2000. do 2019., dok su smrtni slučajevi povezani s vrućinom porasli za 0,21 posto.

"Dugoročno se očekuje da će klimatske promjene povećati smrtnost, jer će smrtnost povezana s vrućinom i dalje rasti", kaže Guo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, govorimo o 74 dodatnih smrtnih slučajeva na svakih 100.000 ljudi širom svijeta. Budući da su smrtni slučajevi povezani s temperaturama trenutno jedan od 10 najvećih uzroka smrtnosti u svijetu.

Pozitivno je to što sve više podataka i bolje procjene o utjecajima klimatskih promjena mogu biti samo od pomoći, od promjena vladinih politika do pojedinačnih ponašanja.

"Zbog neizbježnosti klimatskih promjena, važno je pružiti globalni pogled na relevantni teret smrtnosti i potaknuti i razviti međuvladine strategije", pišu znanstevnici.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Stiže nam frontalni poremećaj i promjenjivo vrijeme uz manji pad temperature

Više s weba