klimatske promjene

Znanstvenici upozoravaju: 'Jadran je ugrožen, invazivne vrste sve više se šire, štete su jako uočljive'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Još uvijek dovoljno ne razumijemo funkcioniranje Jadrana

12.9.2021. u 13:29/ Hina

Ako se uskoro ne osmisle i ostvare odlučne mjere za zaštitu Jadrana, izvjesno je da će se on brzo i nepovratno promijeniti te značajno izgubiti atraktivnost i gospodarski potencijal, priopćeno je nedjelju nakon znanstveno-stručnog skupa o zaštiti Jadrana koji je održan ovog tjedna na Krku.

Stručni skup Mediteranski akcijski dan 2021., s temom "Pismenost (poznavanje i razumijevanje) fukcioniranja ekosustava Jadranskog mora", u organizaciji zadarskog Sveučilišta i udruga Eko Kvarner, održan je od 9. do 11. rujna na otoku Krku.

Jedna od osnovnih teza sa skupa je da, unatoč višestoljetnim istraživanjima, još uvijek dovoljno ne razumijemo funkcioniranje Jadrana, pogotovo nekih njegovih jako ugroženih staništa, ističe se u priopćenju udruga Eko Kvarner.

"Jadran je sve više ugrožen, ponajprije od klimatskih promjena i sve brojnijih invazivnih vrsta koje se nekontrolirano šire, s jako uočljivim štetama u ribarstvu i  turizmu (rebraši), na što još uvijek nemamo ni učinkovite odgovore, niti akcijske planove za sprečavanje ili barem umanjenje štete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
plenkovićeva poruka

Premijer i predsjednik Sabora čestitali Dan državnosti: 'Nastavit ćemo graditi zemlju razvijene demokracije'

Image
plenkovićeva poruka

Premijer i predsjednik Sabora čestitali Dan državnosti: 'Nastavit ćemo graditi zemlju razvijene demokracije'

Devastacija Jadrana pojačava se i s kopna, sve češćim nekontroliranim nasipavanjem obalne crte s posve neodgovarajućim materijalima pa i s građevinskim otpadom, navodi se u priopćenju.

Iz primjera pomora plemenitih periski razvidno je da postoji velika motivacija građana za uključivanje u aktivnu zaštitu Jadrana, ali da je vidljiva i nesposobnost državnih struktura da na vrijeme uoče i reagiraju na ugrozu.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Zaključci skupa, na kojem je sudjelovalo 20-ak hrvatskih znanstvenika, bit će poslani na sve relavantne političke i stručne adrese i predstavljeni javnosti, naveli su iz Eko Kvarnera.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Prognoza Damjane Ćurkov Majaroš

Još nas danas očekuje nestabilno i kišovito, a zatim ćemo do kraja tjedna uživati u većinom sunčanom vremenu

Više s weba