Promjenjivo

Vjetrovito, ali toplo vrijeme. Do kraja dana posvuda i kišovito

14.3.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj stiže jače naoblačenje s povremenom kišom i pljuskovima, češćim i izraženijim krajem dana, a može biti i grmljavine. Na Jadranu u prvome srijede još kišovito, osobito u Dalmaciji, ali će jaka na udare olujna bura i tramontana ubrzo rastjerati oblake kako se budu širile duž obale

Stiže naime ciklona iz nama poznatog genovskog zaljeva, a do kraja dana će se uz pripadajuće fronte premještati preko Jadrana i donijeti nam pogoršanje vremena. No, ispred nje još uvijek na stiže topao zrak, ali uz još izraženiju i neugodniju južinu, koja već jutros ponegdje stvara probleme.

UTORAK

Jutro osjetno toplije od jučerašnjeg, mjestimice već i na kopnu uz dvoznamenkaste temperature. U početku još dosta sunca u većem dijelu zemlje, ali će sve oblačnije i tmurnije biti u Istri, na Kvarneru, gdje već prijepodne kreću kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, a širiti će se postupno na Gorski kotar i Liku. Pritom posvuda vjetrovito uz jaku južinu, osobito na moru gdje jugo može imati ponegdje i orkanske udare.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj stiže jače naoblačenje s povremenom kišom i pljuskovima, češćim i izraženijim krajem dana, a može biti i grmljavine. Puhat će jak jugozapadni vjetar, nakratko s olujnim udarima, a u noći na srijedu će okretati na podjednako jak sjeverac. Barem do kiše, još malo toplije, bit će oko 20 °C.

Na istoku djelomice sunčano, kiša nešto kasnije tek u zapadnim predjelima, oko slavonskog gorja i koji pljusak, u noći i drugdje. Uz umjerenu južinu još toplije, čak 22-23 °C.

U Dalmaciji postupno naoblačenje sa sjevera uz olujno jugo. Sve će izgledniji biti pljuskovi i grmljavina, a krajem dana može biti nevera, lokalno i obilnije oborine. Temperatura između 15 i 18 °C.

Na sjevernom Jadranu i gorju početkom poslijepodneva najtmurnije, mogući su prolazno izraženiji pljuskovi, lokalno na moru i nevere, a olujno jugo slabjeti će tek krajem dana, no zatim i okretati na jaku na udare olujnu buru. Temperatura između 13 i 16 °C, malo niža u gorju.

DO KRAJA TJEDNA NA KOPNU

Tijekom srijede će ciklona odmicati od naših krajeva, oborine se prorijediti te postupno prestajati, ali će zato uz jak sjeverac stići zamjetno hladniji zrak, dovoljno u početku u najvišem gorju čak nakratko bude susnježice i malo snijega. Ipak, već od četvrtka stabilnije, sunčanije i postupno danju sve ugodnije. Tek će jutra biti hladna, ali će danju biti sve ugodnije, za vikend opet i toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DO KRAJA TJEDNA NA MORU

Na Jadranu u prvome srijede još kišovito, osobito u Dalmaciji, ali će jaka na udare olujna bura i tramontana ubrzo rastjerati oblake kako se budu širile duž obale. Od četvrtka će već prevladavati sunčano i suho, a u petak će i vjetar oslabjeti. Drugi dio tjedna postupno uz sve višu temperaturu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Prognoza Damjane Ćurkov

Pripremite se za ugodnije temperature, ali i za maglu i sumaglicu

Više s weba