PRIPREMITE KIŠOBRANE

Bura i danas s orkanskim udarima, uz more kiša, u gorju i snijeg. Suho na kontinentu

1.3.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Idućih dana na kopnu slijedi smirivanje vremena, u danima vikenda uz više sunčanog vremena i slabo izraženu južinu čak će danju biti i osjetno toplije. Slabe oborine rijetko još moguće u četvrtak ujutro, a zatim se nova promjena očekuje početkom idućeg tjedna

Priveli smo kraju, kad se u cjelini sve zbroji i oduzme, skoro uobičajenu veljaču. Započeli smo je uz snijeg i hladnoću koja je u prvoj polovici mjeseca bila i iznimna, osobito na Jadranu, gdje se lokalno i more ledilo. Prevrtljivost se zatim očitovala samo iznadprosječno toplim razdobljem, posebice na kopnu. Do pred sam kraj imali smo manjak oborina i sušu, no to je onda uglavnom nadoknadila samo jedna izražena zimska epizoda. Zima nas je tako baš na svom klimatološkom kraju opet "ošinula repom".

Ožujak, klimatološki gledano, prvi proljetni mjesec počinjemo još uvijek pod utjecajem ciklone iz Sredozemlja, koja će nam se još približiti, stići u Tirensko more i donijeti novi, ali manje izražen, val oborina. Treba tako još računati na zimske uvjete, a danas i na probleme pa i moguće prekide u cestovnom i pomorskom prometu.

SRIJEDA

Već ujutro sve više oblaka na Jadranu i područjima uz njega. S mora će u Dalmaciju stizati pokoji pljusak pa i grmljavina. U zaobalju susnježica, a u gorju slab snijeg. Suho, ali oblačno ostaje pak u sjevernijim krajevima te na istoku unutrašnjosti. No, bit će opet vjetrovitije. Umjeren sjeveroistočnjak, a duž obale jaka i olujna bura, pod Velebitom s orkanskim udarima pa će posvuda to biti hladno, na vjetru i vrlo hladno jutro.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i dalje oblačno, ali povremeno će biti i oborina na granici kiše i snijega, najizglednije oko Banovine, Korduna te uz granicu sa Slovenijom. Prolazno vjetrovitije, a temperatura između 4 i 6 °C.

Na istoku dosta oblaka, ali tek sporadično slabe oborine i to više u zapadnim predjelima Posavine. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, a bit će oko 6-7 °C.

U Dalmaciji prolazno izraženiji pljuskovi, lokalno grmljavina, dok se u višim predjelima očekuje i snijeg. Bura će okretati na umjereno i jako jugo i istočnjak, slabjeti potkraj dana. Temperatura oko 11 °C, ali na otocima i krajnjem jugu čak do 16-17 °C.

Na sjevernom Jadranu prolazno malo kiše, ali će znatno češći biti snijeg u tmurnom Gorskom kotaru i Lici, gdje će skupiti do kraja dana novih 10-20 cm pokrivača, u zapusima naravno i puno više. Ostaje vjetrovito s olujnim, u velebitskom kanalu i orkanskim udarima bure, a slabjeti će tek u noći na četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Slijedi smirivanje vremena, u danima vikenda uz više sunčanog vremena i slabo izraženu južinu čak će danju biti i osjetno toplije. Slabe oborine rijetko još moguće u četvrtak ujutro, a zatim se nova promjena očekuje početkom idućeg tjedna.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu prestanak povremene kiše, slabljenje bure, a koji pljusak u petak je još moguć uglavnom samo u Dalmaciji. Sunčanije za vikend, ali temperatura bez veće promjene.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UŽIVANJE NA SUNCU

Iskoristite posljednje trzaje ljeta! Pred nama su lijepi dani, idealni za boravak na otvorenom

Više s weba