prognoza Doriana Ribarića

Cijela lepeza mogućih nevolja. Jak vjetar na moru, ali i obilna kiša, u gorju zimski uvjeti

22.11.2022. u 7:10/ Dorian Ribarić

Naoblačenje s kišom će zahvatiti i istok zemlje, ali će kišovitije biti u kasnijim večernjim satima. Puhat će umjeren i jak većinom jugoistočni i istočni vjetar

Nakon što je posljednja u nizu ciklona napustila naše krajeve, danas stiže nova iz genovskog zaljeva i to dosad najsnažnija. Donosi cijelu lepezu mogućih nevolja, prvenstveno iznimno jak vjetar na moru, ali i obilnu kišu, visoke valove, plavljenje riva, bujične i urbane poplave, u gorju zimske uvjeti, nadajmo se samo bez većih šteta.

UTORAK

Tmurni oblaci i sve češća kiša već ujutro na Jadranu i područjima uz njega, u višem gorju susnježica i snijeg. No, najviše će problema stvarati na moru jako i olujno, čak orkansko jugo koje u kombinaciji s padom tlaka, visokim valovima i obilnom kišom može poplaviti brojne rive. Tek će u sjevernim krajevima unutrašnjosti još biti uglavnom suho, ali i tu ne zadugo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj tmurno, oblačno i sve kišovitije, lokalno i uz obilnu kišu. No, osim u gorju, i u nizinama uz samu granicu sa Slovenijom može zalepršati pokoja snježna pahulja. Zapuhati će i umjeren na udare jak sjeveroistočnjak pa će se činiti i osjetno hladnije nego na prognoziranih 6-7 °C.

Image
prognoza damjane ćurkov majaroš

Nemojte da vas sunce zavara. U utorak ulazimo u vrlo hladan dio tjedna, mogući problemi

Image
prognoza damjane ćurkov majaroš

Nemojte da vas sunce zavara. U utorak ulazimo u vrlo hladan dio tjedna, mogući problemi

Naoblačenje s kišom će zahvatiti i istok zemlje, ali će kišovitije biti u kasnijim večernjim satima. Puhat će umjeren i jak većinom jugoistočni i istočni vjetar s kojim će se temperatura održavati na 8-9 °, u Podunavlju moguće i 10 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a oborina ponegdje može biti obilna te uzrokovati bujične ili urbane poplave. Olujno jugo i oštro postupno će okretati na neugodan jugozapadnjak, kasno navečer i sjeverozapadnjak pa će biti i visokih valova, osobito na otvorenome moru.

Na sjevernom Jadranu i dalje obilne količine kiše, a olujno jugo i istočni vjetar do večeri će okrenuti na škuru buru i tramontanu. Zimski uvjeti u gorju, osobito u Gorskom kotaru i novi snježni pokrivač, lokalno i oko 30 cm. Uz okretanje vjetra, naravno, osjetno hladnije.

Upravo se čita

Image
DESETAK NESTALIH

U Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog klizišta na Ischiji: Traga se za nestalima

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Smirivanje vremena i postupan prestanak oborina u srijedu, najprije na zapadu, a do kraja dana i u Slavoniji. Stabilnije i sunčanije od četvrtka, ujutro uz čestu maglu te mraz. Nove oborine uz povremeno pojačan vjetar slijede za vikend, ali bez obilnih količina.

IDUĆIH DANA NA MORU

Postupno razvedravanje u srijedu uz buru i tramontanu kreće i na Jadranu, malo kasnije u danu u Dalmaciji. Nakon sunčanijeg četvrtka, opet promjenjivo, u dane vikenda s jakom burom i prohladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Vremenska prognoza, 14.6.2016.

Više s weba