južina i sunce

Ekstreman kraj stare i početak nove godine! U 2023. ulazimo s pravim proljetnim temperaturama

1.1.2023. u 7:10/ Željka Pogačić Brckan

Slično vrijeme očekuje nas i u prvom dijelu tjedna nove godine. U nizinama obilje sunca, u gorju povremena kiša i posvuda pretopli dani za doba godine zbog jugozapadnjaka

Doživjeli smo najtopliji kraj godine otkako postoje mjerenja. Analize će potvrditi i rekordnih 19 °C u hladu jučer u Sisku i Lekeniku, iznad 15 °C u većini zemlje. Odgovorna južina podržava proljetni ugođaj i iznadprosječnu toplinu sve tamo od sredine prosinca kad je ovako bilo zagrijalo i u hladu komiške meteorološke kućice. Tradicionalna božićna toplina na kopnu otopila je sav snijeg, čak i u planinama. Sjećate se, bilo je nakratko i hladnoće, zabijelile su se čak i nizine. Rekli bismo da je snijeg postao iznimka jer je iza nas još jedan pretopli prosinac.

ŠTO NAS OČEKUJE DO KRAJA DANA?!

Ušli smo u novu godinu uz sunčani proljetni ugođaj. Samo su na sjevernom Jadranu i u gorju nažalost oblaci prekrili sunce uz kišu. Umjeren i neugodan jugozapadnjak na kopnu donosi toplinu i u nastavku dana kao i nepovoljne biometeorološke prilike.

Zbog sve jačeg jugozapadnjaka, u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj popodne će biti ekstremno toplo za prvi dan nove godine, nerijetko 19 °C, a moguće i do 20 °C u hladu.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu popodne će biti pretežno vedro uz nešto malo oblaka. Na zapadu uz umjeren jugozapadnjak bit će oko 18 °C, na istoku tek nešto malo niže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji će drugi dio prvog dana nove godine biti sunčanije, mirnije uz slab vjetar promjenjivog smjera i uz temperature od 15 °C do 17 °C.

Najoblačnije će biti na sjevernom Jadranu uz malu vjerojatnost za još nešto popodnevne kiše uz sličnu temperaturu kao i jučer. U gorju sunčanije nego prijepodne, ali i prilično vjetrovito i time toplije.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

PRVI DANI NOVE GODINE?

Slično vrijeme očekuje nas i u prvom dijelu tjedna nove godine. U nizinama obilje sunca, u gorju povremena kiša i posvuda pretopli dani za doba godine zbog jugozapadnjaka. S utorka na srijedu manji pad temperature i kiša u nizinskom dijelu. Danju će biti oko 10 °C, ali će jutra zato biti hladnija. Na moru idući tjedan bez promjene: na sjevernom Jadranu oblačnije, na jugu sunčanije i toplije. Sredinom tjedna će vjetar nakratko okrenuti na sjeverne smjerove i time će blago zahladiti. No, smanjit će se i količina vlage u zraku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
rast temperatura

Neće biti obilnije kiše kao početkom tjedna. Glavnina će se ispadati već do prijepodneva

Više s weba