ODMIČE CIKLONA

Idući tjedan očekuje nas razvedravanje: Na kopnu veliki minusi, a hladnoća će stići i uz more

11.12.2022. u 7:10/ Željka Pogačić Brckan

Kako ciklona odmiče, istovremeno sa sjevera povlači hladan zrak što je jučer i danas stvorilo uvjete za zimske oborine: susnježicu i snijeg. No, zbog pretoplog i natopljenog tla deblji snježni pokrivač zabijelio je samo u višim predjelima u gorju

U jednom danu potpuna promjena vremena na kopnu iz jesenske kišovite epizode u pravu zimsku. U Gorskom kotaru je od petka do subote ujutro pala velika količina kiše, od 100 do 200 litara po četvornome metru, a do danas su to već akumulirane ekstremne količine. Kako odgovorna ciklona odmiče, istovremeno sa sjevera povlači hladan zrak što je jučer i danas stvorilo uvjete za zimske oborine: susnježicu i snijeg. Nažalost zbog pretoplog i natopljenog tla konkretniji i deblji snježni pokrivač očekivano je zabijelio samo u višim predjelima i u gorju.

DO KRAJA DANA:

Kiša i uz obalu će u nastavku dana biti sve slabija i sporadična. Valja upozoriti da će jaka bura, osobito na sjevernom Jadranu s olujnim udarima, stvarati probleme u prometu, ali i nositi snijeg i preko Velebita. Posvuda, osim na krajnjem jugu, bit će osjetno hladnije.

Od podneva pa sve do noći u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će oblačno. Uz svega nekoliko stupnjeva iznad nule i sjeverac bit će još hladnije. Prema večeri, u južnijim predjelima, na širem karlovačkom području opet će biti malo susnježice i snijega.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će nedjeljno popodne biti oblačno, bez oborina, ali pravo zimski: vrlo hladno zbog umjerenog sjeverozapadnjaka i temperature oko 3 °C.

U Dalmaciji će nedjeljno popodne biti promjenjivo, uz obalu će se djelomice i nakratko razvedriti. Bit će povremeno još kiše. Osobito prema večeri s padom temperature u zaobalju i unutrašnjosti je vrlo vjerojatna susnježica i snijeg. Nošenog umjerenom do jakom burom, moguće su zimske oborine i u zadarskom zaleđu. Dakle, u sjevernoj Dalmaciji se pripremite na osjetno hladnije vrijeme.

Nedjeljno popodne će u Gorskom kotaru i Lici proteći uz zimske uvjete, temperature oko 0°C i podebljavanje snježnog pokrivača. Uz obalu i u Istri će popodne biti oblačno, uz slabu kišu, vjetrovito i hladno uz temperature od 5 °C do 9 °C! Prema večeri slijedi smirivanje oborina, ali i smirivanje jake, pod Velebitom i olujne bure.

IDUĆI TJEDAN KOPNO I MORE:

Razvedravanje početkom idućeg tjedna na kopnu znači velike jutarnje minuse, mraz i opasnu poledicu. Južina će sredinom tjedna u gorju otopiti snijeg, ali u četvrtak stiže nova porcija zimskih oborina, čini se i u nizine, ali ćemo o tome detaljnije idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladnoća stiže i uz more, jutarnje temperature približit će se nuli, nerijetko i blagim minusima u utorak. Onda od srijede slijedi južina uz toplije vrijeme, novu epizodu kiša koja će biti sve obilnija prema kraju tjedna. Doista, ispred nas je vremenski dinamičan prosinac.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'maskirana' zima

Dnevne temperature bit će kao da je proljeće, ponegdje i više od 20 stupnjeva

Više s weba