PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Kolovoz je završio, a rujan započeo u svom stilu: Pripremite duge majice i kišobrane

1.9.2022. u 7:10/ Dorian Ribarić

Na kopnu od petka razvedravanje, a idući tjedan biti će uglavnom suh. Na moru sve više temperature s malo kiše

Iza nas je kolovoz, a tako i klimatološko ljeto, koje će se po svemu sudeći, u većem dijelu naše zemlje ugurati u 3 najtoplija od kad postoje mjerenja. Mjesec iza nas također je obilježila vrućina u dva navrata, ali bila su to dva kraća toplinska vala. Svoje apsolutne rekordne temperaturu premašile su postaje Dubrovnik, Zadar, a najviše Rab s čak 39,5 °C. Zanimljivo, tome je kumovala jaka i olujna, ali topla fenska bura. Bura je inače, opet bila češća pojava od uobičajenog, osobito pod Velebitom. Kiše je bilo u više navrata u promjenjivijoj drugoj polovici mjeseca, ali nije odviše ublažila dugotrajnu sušu.

No, kišom započinjemo rujan. Naime, već je sinoć bilo sve nestabilnije, a stigla glavnina vlažnog i nestabilnog zraka iz Sredozemlja u sklopu tamošnje plitke ciklone.

ČETVRTAK

Ujutro i prijepodne većinom oblačno i tmurno s kišom, lokalno moguće i obilnijom, a duž Jadrana su moguće nevere, više nekako prema otvorenome moru. Sunčana razdoblja češća na krajnjem jugu. Vjetar slab do umjeren sjeverni, a na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena i jaka, na udare olujna bura.

Image
VREMENSKA PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Još sutra nas očekuje vruće i sparno vrijeme, a u četvrtak stiže pogoršanje

Image
VREMENSKA PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Još sutra nas očekuje vruće i sparno vrijeme, a u četvrtak stiže pogoršanje

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostaje pretežno oblačno, vjerojatnije uopće bez sunca. Povremeno će još biti kiše, češće na Banovini i u Posavini. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura će biti i za 10-ak stupnjeva niža. Bit će tek oko 20 °C, lokalno čak i ispod toga.

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno uz povremenu kišu, češću u zapadnim i južnim krajevima. Osjetno svježije, osobito na umjerenom sjevercu.

Osvježit će i u Dalmaciji uz pljuskove i grmljavinu, prolazno i izraženije nevere na sjevernom dijelu. No, na jugu bi ponegdje moglo i ostati suho. Navečer će zapuhati bura. Temperatura između 25 i 29 °C.

Na sjevernom Jadranu popodne će već jaka bura početi rastjerivati tmurne oblake. Bit će tako sunčanih razdoblja, ali kiša još uvijek česta pojava u gorju. Posvuda osjetno hladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U petak kreće razvedravanje, najkasnije na istoku, ali će vikend početi sunčano i sve toplije. Ipak, nedjelja nestabilna, a uglavnom suh čini se početak idućeg tjedna.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu više sunčanog vremena. No, malo kiše u početku još može pasti u Dalmaciji, a s južinom će potkraj subote i u nedjelju pljuskova biti oko Kvarnera i u zaobalju. Temperatura postupno opet raste.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Vremenska prognoza

Više s weba