Završio hladni val

Napokon manje hladno, ujutro moguća poledica, u drugom dijelu dana bit će i sunca

12.2.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Samo su sporadično u unutrašnjosti moguće i to vrlo slabe oborine. Nešto izglednije u Slavoniji, na krajnjem sjeveru zemlje, zatim i u Lici, ali gdje ih bude bit će to većinom kišne kapi koje se mogu smrzavati u dodiru s hladnim tlom i tako stvarati opasnu poledicu. Postupno i sve vjetrovitije uz sjeverac i sjeverozapadnjak, a na moru tramontanu pa buru, već prijepodne s olujnim udarima

Završio je hladni val i rijetka hladnoća koja je zahvatila čak i Jadran. Slijedi nam jedno stabilnije i dobu godine primjerenije razdoblje, no danas nam je po rubu sve jače anticiklone stigla određena količina vlage, oblaka, ali i malo manje hladnog zraka.

U jutarnjim satima na kopnu oprez je potreban u prometu zbog moguće poledice, a tijekom dana će probleme u prometovanju duž obale stvarati jaka i olujna bura.

NEDJELJA

Ujutro oblačnije, ali i znatno manje hladno. Samo su sporadično u unutrašnjosti moguće i to vrlo slabe oborine. Nešto izglednije u Slavoniji, na krajnjem sjeveru zemlje, zatim i u Lici, ali gdje ih bude bit će to većinom kišne kapi koje se mogu smrzavati u dodiru s hladnim tlom i tako stvarati opasnu poledicu. Dakle, oprez u prometu. Postupno i sve vjetrovitije uz sjeverac i sjeverozapadnjak, a na moru tramontanu pa buru, već prijepodne s olujnim udarima.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj u početku još pretežno oblačno, ali ubrzo uz sve više barem kraćih sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren, nakratko na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali temperatura malo viša, bit će oko 10 °C.

Na istoku postupno stanjivanje oblaka, uglavnom suho, možda tek još koja kap kiše oko slavonskog gorja. Temperatura oko 8-9 °C, ali činit će se podjednako hladno na umjerenom, prolazno moguće i jakom sjevercu.

U Dalmaciji sunčaniji drugi dio dana, nešto više oblaka tek uz granicu sa BiH. No, posvuda vjetrovito s jakom, ponegdje na udare olujnom burom, osobito navečer. Temperatura od 11 do 14 °C, lokalno i 15 °C.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Oblaci samo u gorskim područjima, mjestimice može biti vrlo slabog snijega, uglavnom u Lici. Bura umjerena i jaka, do večeri pod Velebitom i olujna, i to ne samo na udare. Ipak, temperatura malo viša, ali će se na vjetru činiti osjetno hladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U NOVOM TJEDNU NA KOPNU

Od ponedjeljka stabilne i mirnije prilike. No u nizinama će često biti jutarnje magle i niskih oblaka koji se ponegdje mogu zadržati veći dio dana, nešto rjeđe možda u vjetrovitiji utorak. No, u gorju obilje sunca. Temperatura uobičajena za doba godine, no gdje se magla dulje zadrži osjetno hladnije. Malo toplije, čini se, pred vikend i u danima vikenda.

U NOVOM TJEDNU NA MORU

Na Jadranu sunčano i suho, a i bura će postupno oslabjeti, čak će sredinom tjedna vjetar ponegdje i potpuno izostati. Moguća je zato i ovdje kratkotrajna magla ili sumaglica, izglednija na sjevernom dijelu, osobito uz zapadnu obalu Istre. Temperatura postupno malo viša, uobičajena za doba godine, danju čak i malo viša.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UŽIVANJE NA SUNCU

Iskoristite posljednje trzaje ljeta! Pred nama su lijepi dani, idealni za boravak na otvorenom

Više s weba