PROGNOZA DAMJANE ĆURKOV MAJAROŠ

Očekuje se novi toplinski val: Temperature će svaki dan biti veće od 35 stupnjeva i na moru i na kopnu

19.7.2022. u 7:10/ Damjana Ćurkov Majaroš

Na kopnu se od četvrtka očekuje toplinski val, a na moru temperature se penju do 35 stupnjeva

I danas u cijeloj zemlji sunčano, vedro i vruće, na Jadranu i vrlo vruće uz lokalnih 35 °C.

Fenski efekt bure jako se dobro vidi na primjeru Dubrovnika gdje je 17. srpnja nakon dnevnih 30-ak stupnjeva temperatura do 22 sata bila u padu, zatim je zapuhala bura i u svega sat vremena, poput fena zagrijala zrak za čak 5 °C pa se ponoćna temperatura gotovo izjednačila s maksimalnom dnevnom.

UTORAK

Danas od jutra većinom sunčano, uglavnom i potpuno vedro. Vjetar slab, uz obalu u početku umjerena bura, podno Velebita i jaka, a sredinom dana vjetar s mora.

Dan će u središnjim i sjeverozapadnim predjelima protjecati u vedrini neba, uz to će biti i vruće s temperaturom oko 32 °C. Vjetar slab, tek ponegdje umjeren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, većinom će izostati i oni visoki oblaci lijepog vremena, a temperatura oko 32 stupnja.

U Dalmaciji sunčano, vedro i vrlo vruće - živa u termometru će se mjestimice penjati i do 35 stupnjeva. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, zatim navečer opet bura koja i dalje miješa more i drži temperaturu ispod 25 °C.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Na sjevernom Jadranu i u gorju nebo bez oblačka. Sredinom dana i poslijepodne vjetar s mora, a zatim navečer opet bura, mjestimice i pojačana. Temperatura između 27 u gorju i 34 na moru.

DO KRAJA TJEDNA NA KOPNU

U nastavku tjedna većinom sunčano i vruće, osobito od četvrtka kada će cijelu zemlju zahvatiti toplinski val. Minimalna temperatura će već ponegdje u petak biti iznad 20 stupnjeva, dok će dnevna uglavnom prelaziti 35 °C. U četvrtak i opet u subotu je moguć tek poneki izolirani pljusak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DO KRAJA TJEDNA NA MORU

I uz obalu će tjedan obilježiti upozorenja na vrućine koje pojedincima mogu uzrokovati i zdravstvene probleme pa se u najtoplijem dijelu dana treba držati hlada, a za ovih vrućih dana pripaziti i na dovoljan unos tekućine. Maksimalna temperatura će biti oko 35 stupnjeva, a dnevna vrućina će uslijediti nakon neugodne noćne topline.

Više s weba

Pročitajte još

Image
TEMPERATURE KAO I JUČER

Prava zima u cijeloj zemlji. Na snazi i danas meteoalarm DHMZ-a

Više s weba