Veljača prevrtača

Očekuju nas jaki prodori hladnoga zraka, promjenjivo vrijeme uz slabu kišu

2.2.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Ujutro i prijepodne posvuda promjenjiva naoblaka. Najoblačnije na istoku gdje će biti ponegdje i slabe kiše, no koja kap moguća je i ponegdje u Dalmaciji, glavnom prema otvorenome moru i na otocima

Veljaču prevrtaču i u klimatologiji povezujemo s prevrtljivim vremenom. U prosjeku malo je inače toplija od siječnja i prosinca, no malo to znači jer su u ovo doba godine i dalje mogući jaki prodori hladnijeg zraka, nerijetko i polarnog podrijetla. Ove godine jedan takav se očekuje idućeg tjedna.

Trenutno smo i dalje na rubu anticiklone s Atlantika, a sjevernije od nas premješta se jedan frontalni poremećaj pa malo vlage stiže i u naše krajeve.

ČETVRTAK

Ujutro i prijepodne posvuda promjenjiva naoblaka. Najoblačnije na istoku gdje će biti ponegdje i slabe kiše, no koja kap moguća je i ponegdje u Dalmaciji, glavnom prema otvorenome moru i na otocima. Vjetar većinom slab, a sjeverozapadni umjerene jačine samo u Slavoniji. Zato će ujutro zapadnije ponegdje biti magle ili sumaglice, moguće mjestimice i uz samu obalu, osobito Istre i Kvarnera.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj naoblačenje s istoka, a sporadično može biti i slabe kiše, navečer i susnježice. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura oko 9 °C, ponegdje uz više sunca kao na širem karlovačkom području i do 12 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu povremeno i dalje malo kiše, ali sve rjeđe. No, bit će vjetrovito uz umjeren prolazno u Podravini i Podunavlju jak sjeverozapadnjak pa će se činiti hladnije.

U Dalmaciji izmjena sunčanih i oblačnih razdoblja, a uz potonja na jugu i otocima postoji manja mogućnost za koji kraći pljusak, češće tek koju kap kiše. Ostaje podjednako svježe.

Na sjevernom Jadranu pretežno, u gorju djelomice sunčano. Bez oborina i izraženijeg vjetra, a ostaje svježe, čak će mjestimice i u višim predjelima temperatura ići iznad 7 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U unutrašnjosti idućih dana barem umjereno, često i pretežno oblačno, ali tek rijetko uz malo kiše s petka na subotu, uglavnom na istoku. No, uz jačanje sjeverca stići će osjetno hladniji zrak koji će se zadržati nad našim krajevima idućeg tjedna pa biti osjetno hladnije. Slab snijeg moguće je tad samo povremeno u zapadnijim predjelima i gorju, ali ne u velikim količinama.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu više sunca, osobito u subotu, ali bit će vjetrovito. U subotu najprije jača tramontana, osobito na jugu, a samo nedjelja prolazno biti mirnija, ali hladnija i oblačnija, na sjeveru i s malo kiše. Od ponedjeljka opet dulja sunčana razdoblja, ali s jakom i olujnom burom koja će znatno pojačavati osjećaj hladnoće.

Više s weba

Pročitajte još

Image
promjenjivo

I danas oblačno sa sunčanim razdobljima, južina će popustiti

Više s weba