PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ

Popodnevni roštilj za Prvi maj obilježit će pljuskovi s grmljavinom. Ostatak tjedna promjenjivo vrijeme, ali ...

1.5.2022. u 7:10/ Željka Pogačić

Ulazimo u nestabilno razdoblje na kopnu. Izraženiji grmljavinski pljuskovi u ponedjeljak i potkraj tjedna. Na moru krajem tjedna jača južina i kiša

Oprostili smo se od travnja, uglavnom prosječnog na kopnu, sunčanijeg na moru, ali znatno vjetrovitijeg u cijeloj zemlji. Nadoknadio se manjak oborina iz zime, ali i dalje nedovoljno u godišnjoj sumi. Pamtit ćemo ga i po zabijeljenim nizinama s ozbiljnim zahladnjenjem početkom mjeseca, po 26 °C u hladu sredinom mjeseca i epizodi orkanske bura s udarima od 190 km/h. Da, promjene vremena bile su česte, ali i primjerene godišnjem dobu i mjesecu.

Prvi dani svibnja bit će nestabilni i kišoviti, više pljuskoviti. Naime, preko naših krajeva prelazi visinska ciklona, odnosno vlagom bogat zrak.

DO KRAJA DANA:

Na zapadu kopna i na sjevernom Jadranu prijepodne će biti više oblaka, lokalno već u Međimurju ponekog pljuska. Na istoku i jugu će biti suho i sunčano. Na kopnu će biti ugodnije, a na moru bez vjetra nešto svježije.

Od sredine dana bit će sve nestabilnije. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj očekujte lokalne pljuskove, moguće i izraženije uz grmljavinu, osobito uz granicu sa Slovenijom. Uz slab sjeverac, a osobito nakon kiše, bit će nešto malo svježije.

Popodne se i u Slavoniji očekuje jači razvoji oblaka i to većinom na zapadu i u Posavini gdje su mogući lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. Maksimalna temperatura uz istočnjak ide do 22 °C, uz kišu svježije.

U Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti će i popodne biti sunčano i uglavnom suho, ali uz nešto više oblaka nego jučer. Uz umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak i temperature oko 22 °C bit će ugodno toplo.

Od sredine dana u gorju, Istri i riječkom zaleđu očekujte lokalne pljuskove. Kasnije navečer i drugdje na Kvarneru. Pritom će biti i malo svježije nego jučer uz slab vjetar s mora i 20 °C uz obalu, od 14 °C do 18 °C u gorju i Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆI TJEDAN KOPNO:

Ulazimo u nestabilno razdoblje na kopnu. Najveća vjerojatnost za izraženije grmljavinske pljuskove je u ponedjeljak i opet potkraj tjedna. Sredina će biti sunčanija i toplija, uz većinom popodnevne pljuskove.

IDUĆI TJEDAN MORE:

Kiša stiže u ponedjeljak u Dalmaciju, uz grmljavinu. Zatim od utorka do petka slijede česte izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja duž cijele obale uz poneki pljusak koji se može pustiti iz zaobalja i gorja. Krajem tjedna jača južina i raste vjerojatnost za češću kišu. Temperatura se pritom neće odviše promijeniti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ODMIČE CIKLONA

Idući tjedan očekuje nas razvedravanje: Na kopnu veliki minusi, a hladnoća će stići i uz more

Više s weba