prognoza Doriana Ribarića

Pravog osvježenja, nema na vidiku: Toplinski val donio je vrućinu u lipnju kao nikada do sada

29.6.2022. u 7:10/ Dorian Ribarić

Malo će se lakše disati od subote uz sjeverac, a pomoći bi mogli opet i lokalni pljuskovi

Još uvijek smo na vrhuncu toplinskog vala koji je na dijelu sjevernog Jadrana i unutrašnjosti Dalmacije donio lipanjsku vrućinu kao nikada do sada u povijesti mjerenja.

Vrlo vruć afrički zrak uz saharski pijesak stizao nam je po visini ispred frontalnog poremećaja koji se premještao tik sjevernije od naših krajeva. Ipak, okrznulo nas je malo te vlage, a podjednako nestabilno će biti i danas.

SRIJEDA

Prijepodne pretežno sunčano. Puhat će slab do umjeren jugoistočnjak, na moru jugo, koje će na sjevernom dijelu okretati na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Ubrzo vruće, a dolazi to nakon uglavnom tople, duž obale i na otocima nerijetko i vrlo tople, time i neugodne noći.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj opet nestabilno. Naime, uz lokalno jači razvoj oblaka može sporadično biti kraćih pljuskova i grmljavine, a neki od njih mogu biti i izraženiji uz pojačan vjetar. No, neće to donijeti znatnije osvježenje, ostaje vrlo vruće s temperaturom uglavnom malo iznad 34 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ogromne vrućine

Srušena tri lipanjska temperaturna rekorda: U Kninu danas izmjereno visokih 39.7 stupnjeva

Image
ogromne vrućine

Srušena tri lipanjska temperaturna rekorda: U Kninu danas izmjereno visokih 39.7 stupnjeva

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, no ne može se računati na baš sasvim suhe prilike u zapadniji predjelima. Malo vjetrovitije uz slab do umjeren istočnjak i jugoistočnjak, ali podržavati će to iznimno visoke temperature između 34 i 36 °C.

U Dalmaciji obilje sunca i vedrine. Slabo do umjereno jugo će postupno slabjeti. Temperatura slična ili samo za nijansu niža.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ali lokalno oko Učke i u dijelu Gorskog kotara može uz razvoj oblaka pasti poneki kraći pljusak. Umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar postupno će slabjeti, a iako će temperatura biti malo niža, bit će vrlo vruće i sparno.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Sunčano, a do petka i vrlo vruće. Malo će se lakše disati od subote uz sjeverac, a pomoći bi mogli opet i lokalni pljuskovi. No, bit će to tek malo manje vruće i dalje iznadprosječno toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu sunčano uz iznimno visoke temperature. Za vikend će tek prolazno zapuhati umjerena, mjestimice i jaka bura i tramontana. No, imati će onaj fenski utjecaj toplog vjetra s kojim će, osobito noći, biti još toplije, time i neugodnije.

Pravog osvježenja, nema na vidiku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Pripremite kišobrane: Prvi dan jeseni bit će bez oborina, ali će zato idući tjedan biti vrlo kišovit

Više s weba