VREMENSKA PROGNOZA

Promjenjiv početak svibnja: Tmuran početak tjedna na kopnu i moru. Od četvrtka malo toplije

30.4.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

U novom tjednu na kopnu glavnina tmurnih oblaka i kiše očekuje se tijekom utorka i prvog dijela srijede. Pritom može lokalno biti i obilnijih količina oborine. Prolazno će i malo osvježiti uz okretanje vjetra na sjeverac i sjeveroistočnjak potkraj utorka, prije svega u zapadnijim predjelima

Danas bez poremećaja iznad naših krajeva, ne sasvim stabilno, ali uglavnom suho. Ipak, počet će se formirati ciklona u blizini Tirenskog mora koja će obilježiti prvi dio idućeg tjedna.

Danas tako povoljnije za aktivnosti na otvorenome, dok će za Praznik rada to biti još samo u nizinskom dijelu zemlje do kasnijih popodnevnih sati. Na moru više oblaka početkom novog mjeseca, a suho još samo ponedjeljak ujutro, prijepodne samo na krajnjem jugu.

NEDJELJA

Ujutro i prijepodne barem djelomice, uz more i pretežno sunčano. Nešto zaostalih oblaka oko gorja i na krajnjem istoku zemlje, a može još u početku pasti koja kap kiše. Po kotlinama kratkotrajna magla, kao i u dalmatinskom zaleđu. Vjetar u početku slab, ali će do sredine dana krenuti sjeverac, na sjevernom i srednjem Jadranu do umjerena bura.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uz dosta sunčanih razdoblja, a sasvim mala je šansa za koju kap kiše. Uz slab do umjeren sjeveroistočnjak za nijansu manje toplo, ali i dalje ugodno uz 20 °C.

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz razvoj oblaka, ali uglavnom samo istočnije može biti kojeg grmljavinskog pljuska, uz to i nakratko pojačanog vjetra. Temperatura između 20 i 22 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, no u zaleđu će izgledno niknuti nekoliko grmljavinskih oblaka. Rijetko će stići do same obale. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a bit će uglavnom i malo toplije nego jučer.

Na sjevernom Jadranu pretežno, u gorju djelomice sunčano uz prolazno moguć koji lokalni pljusak. Slaba do umjerena bura, ali će navečer pojačati. Malo čak toplije nego jučer, temperatura između 20 i 23 °C, a u gorskim područjima između 16 i 19 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U NOVOM TJEDNU NA KOPNU

U svibanj ulazimo postupno sve promjenjivijim vremenom i ciklonom, ali glavnina tmurnih oblaka i kiše očekuje se tijekom utorka i prvog dijela srijede. Pritom može lokalno biti i obilnijih količina oborine. Prolazno će i malo osvježiti uz okretanje vjetra na sjeverac i sjeveroistočnjak potkraj utorka, prije svega u zapadnijim predjelima. Od četvrtka opet malo toplije i sve sunčanije.

U NOVOM TJEDNU NA MORU

Na Jadranu tjedan počinje tmurno, kišovito i vjetrovito, osobito u utorak uz češće nevere. Bit će jakog juga, na sjevernom dijelu i bure koja će se u srijedu proširiti duž ostatka obale i početi postupno tjerati oblake. Mirnije i opet malo toplije od četvrtka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
neka više prestane padati

Povremeni pljuskovi, oblačno, tmurno i sivo još danas, a onda napokon češća i dulja sunčana razdoblja

Više s weba