VREMENSKE (NE)PRILIKE

Promjenjiv ulazak u svibanj: Tmuran i kišovit početak tjedna. Na Jadranu toplije od četvrtka

1.5.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Idućih dana na kopnu tmurno i kišovito, čak uz obilnu kišu se očekuje u utorak na kopnu, a zatim će se postupno oborine prorijediti tijekom srijede, najkasnije na istoku. Sunčanije i opet danju toplije u drugom dijelu tjedna, za vikend ne sasvim suho

Stigli smo do početka svibnja. Travnja iza nas će vrlo izgledno u većini zemlje biti označen kao hladniji od prosjeka, osobito u unutrašnjosti. U toj ocjeni nije puno pomogla ni povremena toplina u drugoj polovici mjeseca, kao ni subotnji najtopliji dan. Bilo je u početku često oblačno, vjetrovito, par epizoda mraza, a nastavilo se gotovo svakodnevno uz barem malo kiše, koje se skupilo i više nego dovoljno za izbjegavanje suše.

Danas se u Tirenskom moru produbljuje ciklona, a vlažan i nestabilan zrak samo će malo zastati nad Apeninima prije nego u drugome dijelu dana počne zahvaćati naše krajeve. No, glavninu oborine i pogoršanja donosi u utorak.

PRAZNIK RADA

U prvome dijelu dana promjenjiva naoblaka uz sunčana razdoblja, ali još uglavnom suho. Čak će sunčano prevladavati na krajnjem istoku i jugu zemlje. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni, istočni, a umjerena, pod Velebitom jaka bura će već ujutro slabjeti, prema otvorenome i u Dalmaciji okretati na jugo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupno sve više oblaka, ali vrlo rijetko samo koja kap kiše. Naime, kiša je znatno vjerojatnija tek kasno navečer i u noći na utorak. Temperatura slična, između 19 i 21 °C.

Na istoku najviše sunčanih razdoblja. Bit će promjenjive naoblake, ali suho. Uz slab do umjeren istočni vjetar ostaje podjednako ugodno, bit će oko 20 °C.

U Dalmaciji uz jačanje južine još uvijek promjenjiva naoblaka, ugodno, a pljuskovi još samo lokalni, uglavnom u zaleđu. Jače naoblačenje s jakom kišom i grmljavinom stiže u večernjim satima, na otocima i nešto ranije.

Na sjevernom Jadranu porast naoblake, ponegdje već i potpuno oblačno, ali će kiša biti tek rijetka i mjestimična, samo na području Like u obliku kakvog pljuska. Naime, još će biti slabe do umjerene bure, ali navečer okreće na jugo i stiže daljnje pogoršanje vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Tmurno i kišovito, čak uz obilnu kišu se očekuje u utorak na kopnu, a zatim će se postupno oborine prorijediti tijekom srijede, najkasnije na istoku. Sunčanije i opet danju toplije u drugom dijelu tjedna, za vikend ne sasvim suho.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu utorak i srijedu uz nevere, češće u početku na sjevernom, zatim južnom dijelu. Jako jugo će tijekom srijede okretati opet na buru koja će pak rastjerati preostale oblake. Stabilnije od četvrtka pa i postupno malo toplije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
manje oblaka

Vraća se proljeće uz sunce i iznadprosječno toplo, ali sljedećih dana na Jadranu mogući su pljuskovi

Više s weba