opet promjena

Stižu sve češće nestabilnosti: Promjenjivi svibanj ponovo donosi pljuskove, ponegdje će biti i grmljavine

7.5.2023. u 7:10/ Željka Pogačić Brckan

Na kopnu će u novom tjednu biti svakim danom sve nestabilnije i svježije. U ponedjeljak uz pljuskove, lokalne koji će u utorak većinom i izostati. Na prijelazu u drugu dekadu svibnja, dakle u srijedu popodne stiže pravi ozbiljni kišni val, a trajat će čini se sve do petka kad je izgledan još jedan takav

Željni proljetne vedrine i topline, subotu su mogli provesti po svome. Kako to često i klimatološki bude u promjenjivom svibnju, stabilnosti neće potrajati. Sjevernije od nas premješta se fronta zbog koje do nas stiže vlagom bogat zrak pa se stvaraju uvjeti za lokalne popodnevne pljuskove.

Nedjelja

Na sjeveru unutrašnjosti, odnosno u Međimurju i Hrvatskom zagorju su već od jutra vjerojatni lokalni pljuskovi praćeni i grmljavinom. U ostatku unutrašnjosti će biti oblačnije nego jučer, ali ostaje većinom suho. Uz obalu i zaobalju će prijepodne biti vedro i mirno uz slab vjetar. Nakon ugodnog jutra, u gorju prilično svježeg, temperatura će brzo rasti.

U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj će drugi dio nedjelje biti djelomice sunčano, ali i sve nestabilnije. Negdje nakon 17 sati, a osobito prema večeri povećava se vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, lokalno izraženije uz pojačan vjetar. Prije toga računajte na vrlo toplo i sparno vrijeme uz temperature oko 26 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će popodne biti sunčano, vrlo toplo uz maksimalne temperature oko 26°C. Uz dosta vlage u zraku bit će prilično sparno, ali će uz to na zapadu i uz granicu sa Mađarskom biti vrlo nestabilno. Stoga kasno popodne možemo očekivati lokalne grmljavinske pljuskove.

U Dalmaciji će i nedjelja popodne biti sunčana i ugodno topla, u zaobalju i vrlo topla i pomalo sparna. Pritom će uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom biti jačih razvoja oblaka. Očekujemo najviše Temperatura slična današnjoj Uz slab vjetar s mora temperatura će biti slična jučerašnjoj.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano nedjeljno popodne, ali će ovdje biti za poneki stupanj biti malo toplije. Prema unutrašnjosti Istre, uz granicu sa Slovenijom i u gorju će biti sparnije i više oblaka pa se time povećava vjerojatnost za popodnevne kratkotrajne pljuskove. Najviša temperatura će biti još malo viša, od 22 °C do 26 °C.

Idući tjedan

Na kopnu će u novom tjednu biti svakim danom sve nestabilnije i svježije. U ponedjeljak uz pljuskove, lokalne koji će u utorak većinom i izostati. Na prijelazu u drugu dekadu svibnja, dakle u srijedu popodne stiže pravi ozbiljni kišni val, a trajat će čini se sve do petka kad je izgledan još jedan takav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru će također početak tjedna biti sunčan i topao uz uglavnom lokalne pljuskove. U srijedu stiže česta i rasprostranjenija kiša uz grmljavinu. Lokalno obilnija kiša bit će, čini se, prema četvrtku. Pritom će i osvježiti. Hoće li stići još jedna intenzivnija fronta i u petak, preciznije donosimo u idućim prognozama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
VREMENSKE (NE)PRILIKE

Subota pretežno sunčana: Lokalni pljuskovi mogući u Slavoniji i Dalmaciji, a uz obalu bura

Više s weba