zima ili proljeće?

U novi tjedan ulazimo s rekordnim temperaturama uz južinu. Idu i do 19 stupnjeva

2.1.2023. u 7:10/ Željka Pogačić Brckan

Južina konačno u utorak nakratko popušta kad će u nizinskim kopnenim krajevima pasti i malo kiše. Neće biti nikakvog značajnijeg zahladnjenja

Ako je suditi po samom početku, pripremimo se na jednu neviđeno ekstremnu godinu. Izmjerene temperature tijekom vikenda u hladu meteorološke kućice zapravo su očekivane u nekom proljetnom mjesecu ili manjim geografskim širinama, a ne u siječnju u Hrvatskoj koji je zapravo klimatološki najhladniji i najsnježniji mjesec. Klima nam se rasklimala.

Odgovorno jugozapadno strujanje donosit će toplinu i idućih nekoliko dana. Uz prizemno povišeni tlak zraka bit će stabilno do utorka dok se ne približi frontalni sustav sa zapada.

U NASTAVKU PONEDJELJKA…

Ostajemo uz južinu. Dobro nam je to poznato stanje vremena uz visoku vlagu, jugo na moru, umjeren jugozapadnjak na kopnu, u gorju i jak uz iznadprosječne jutarnje temperature. Prijepodne će biti dosta sunčanih razdoblja u većini zemlje, dok će i dalje najoblačnije biti na sjevernom Jadranu uz malo kiše ili rosulje. Lokalno u Istri i unutrašnjosti Dalmacije može biti prizemne magle.

Drugi dio dana u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će sunčan, ali i vrlo vjetrovit. Uz umjeren do jak jugozapadnjak slijedi još jedan dan s neuobičajeno visokim temperaturama za doba godine, oko 19 °C u hladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu popodne obilje sunca uz najviše temperature od 17 °C do 19 °C. Na zapadu Slavonije bit će znatno vjetrovitije uz jači jugozapadnjak i neugodnije.

Na sjeveru Dalmacije i njezine unutrašnjosti popodne će biti oblačnije uz malu mogućnost za koju kap kiše i 16-ak Celzijevih stupnjeva. Na jugu sunčanije, nerijetko i vedro uz ugodnih 17 °C, 18 °C.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Na sjevernom Jadranu i u gorju će i drugi dio dana biti oblačan, često uz niske slojevite oblake i slabu kišu ili rosulju. Najvjerojatniju u podvelebitskom području i dijelu Gorskog kotara. Pritom, budite na oprezu i zbog jakog jugozapadnjaka u gorju! Temperatura bez promjene, slična jučerašnjoj.

IDUĆIH DANA NA KOPNU…

Južina konačno u utorak nakratko popušta kad će u nizinskim kopnenim krajevima pasti i malo kiše. Neće biti nikakvog značajnijeg zahladnjenja. Uglavnom će samo jutra biti hladnija, dok danju ostajemo iznad 10 °C. Sve do vikenda u nizinama dosta sunčanog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU…

Od utorka do vikenda na moru svakodnevna izmjena sunčanijih i oblačnijih dana uz malu mogućnost za slabu kišu. Najvjerojatnija je na sjevernom Jadranu, a u četvrtak i nešto južnije. Čini se da tek vikend donosi konkretniju i rasprostranjeniju kišu. Vjetar ostaje slab do umjeren, promjenjivog smjera. Temperatura bez značajne promjene sve do subote.

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Više s weba