stabilnije vrijeme

Vikend uglavnom suh i ne odviše hladan. Već od idućeg tjedna stiže Genovska ciklona

14.1.2023. u 7:10/ Dorian Ribarić

Treba se pripremiti na moru na nevolje uzrokovane kišom i jakim i olujnim jugom te južnim vjetrom. U toj kombinaciji niskog tlaka, plime, južine nerijetko će plaviti rive, a zbog izraženih pljuskova gotovo sigurno će biti i bujičnih te urbanih poplava, osobito u zaobalju

Još se jedna oslabljena fronta u noći raspala iznad naših krajeva i donijela tek manju količinu oborina. Vikend će zato biti u znaku stabilnijeg vremena, uglavnom suho i ne odviše hladno.

Treba to iskoristiti, jer idući će tjedan biti vrlo nestabilan i dinamičan. Stiže u ponedjeljak Genovska ciklona koja će danima utjecati na vremenske prilike u našim krajevima i donijeti obilne količine oborine.

Treba se pripremiti na moru na nevolje uzrokovane kišom i jakim i olujnim jugom te južnim vjetrom. U toj kombinaciji niskog tlaka, plime, južine nerijetko će plaviti rive, a zbog izraženih pljuskova gotovo sigurno će biti i bujičnih te urbanih poplava, osobito u zaobalju. Ta će ciklona, usprkos južini, za sobom povući dovoljno hladnog zraka sa sjevera kontinenta pa će već u ponedjeljak u gorju te u središnjim predjelima kiša prelaziti u mokar snijeg, a stvoriti će se i snježni pokrivač. Najznačajnije u Gorskom kotaru, barem 30 cm, koliko i priliči dobu godine, no ta će se visina svakodnevno povećavati, osobito u još hladnijoj drugoj polovici tjedna.

SUBOTA

Uz više oblaka još samo u jutarnjim satima koja kap kiše na krajnjem istoku i jugu zemlje, dok će se drugdje razvedravati. Ubrzo sve sunčanije, a tek će ponegdje na zapadu, osobito po kotlinama i uz rijeke biti kratkotrajne magle. Duž obale će se zato širiti slaba do umjerena, prolazno jaka bura, osobito pod Velebitom. Nakon oblačnije noći, jutro će ipak biti malo manje hladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu dana posvuda već pretežno sunčano i suho. Bura će oslabjeti, okrenuti mjestimice na sjeverozapadnjak, kojeg će biti i u Slavoniji. Malo toplije, bit će uglavnom između 10 i 13 °C, malo viša lokalno na obali i otocima.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Još će u nedjelju na kopnu ostati uglavnom suho, čak će biti i još toplije uz južinu. No, stiže zatim izražena i dugotrajnija promjena vremena. U novom tjednu svakodnevno moguća lokalno obilna oborina, osobito u gorskim područjima. Kad okrene na sjeverac hladnije, pa će već u ponedjeljak biti susnježice i snijega pa stvaranja snježnog pokrivača, značajnijeg u gorju, no bit će ga i u nizinama središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Od četvrtka još hladnije i čini se napokon posvuda one prave zimske prilike.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu već u nedjelju malo kiše uz sve više tmurnih oblaka može pasti oko Kvarnera. No, pravo pogoršanje stiže u ponedjeljak. Ciklona, pad tlaka te vrlo kišovito i vjetrovito vrijeme. Izredati će se nekoliko izraženih kišnih valova uz olujno na udare moguće i orkansko jugo, oštro, a bit će i neugodne lebićade. Temperatura bez veće promjene, hladnije tek kad zapuše bura, krajem razdoblja od četvrtka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I dalje hladno

Uz orkanske udare bure na moru osjećaj debelih minusa, u ostatku zemlje tmurno

Više s weba