PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

Znatno manje sunca, niže temperature, sve kraći dani: Klimatološki, listopad je pravi jesenski mjesec

2.10.2022. u 7:10/ Dorian Ribarić

Ove godine u listopadu ćemo biti češće u skladu s prosjekom, temperaturno i malo iznad njega čini se cijelog mjeseca. No, oborina će u prvome dijelu mjeseca, čini se, češće izostajati

Nakon većinom kišnog, ponegdje i ekstremno kišovitog rujna, listopad je krenuo podjednako promjenjivo i nestabilno, no slijedi nam napokon dulje stabilnije razdoblje. Naime, jača anticiklona, tlak raste. Doduše, poremećaji će biti u našoj blizini do ponedjeljka, ali glavninom sjevernije od nas.

Listopad je klimatološki pravi jesenski mjesec. Ima znatno manje sunca, dani se nastavljaju skraćivati pa ne čudi ni 5 °C niža prosječna temperatura u odnosu na rujan. Češća je pojava dugotrajnije magle na kopnu, dok u primorju ima više kiše.

Ove godine u listopadu ćemo biti češće u skladu s prosjekom, temperaturno i malo iznad njega čini se cijelog mjeseca. No, oborina će u prvome dijelu mjeseca, čini se, češće izostajati, dok druga polovica još nije sasvim izvjesna.

NEDJELJA

Ujutro i prijepodne već pretežno vedro. No, lokalno u unutrašnjosti valja računati na pojavu magle, osobito po kotlinama Hrvatskog zagorja i Like, te uz rijeke Pokuplja i Posavine. Vjetar slab, u Slavoniji umjeren, na otvorenome moru srednjeg i južnog Jadrana ponegdje pojačan sjeverozapadnjak. Jutro malo svježije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj poslijepodne izmjena sunčanih i oblačnih razdoblja, ali će više oblaka biti navečer kada se na krajnjem sjeveru očekuje i mjestimična kiša, češća u noći na ponedjeljak. Vjetar do tada slab, a temperatura tek malo niža od jučerašnje. Ostaje ugodno, malo iznad 20 °C.

Image
prognoza damjane ćurkov

U listopad ulazimo s razmjerno toplim vremenom, još ujutro moguća kiša. Idućih dana sunčano i ugodno

Image
prognoza damjane ćurkov

U listopad ulazimo s razmjerno toplim vremenom, još ujutro moguća kiša. Idućih dana sunčano i ugodno

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, no prema večeri postupno će rasti vjerojatnost za kišu pa i poneki pljusak, najprije u Podravini. Sjeverozapadnjak prolazno slabi, a temperatura između 21 i 24 °C.

Upravo se čita

Image
PRVI DONOSIMO

Filipović reagirao na Tomaševićevu odbijenicu: 'Ima najveći proračun, nemoguće da nema'

U Dalmaciji najviše sunčanog vremena, čak će prema jugu češće prevladavati vedrina. Bit će i sve mirnije, a time i ugodnije, štoviše toplo uz uglavnom 25 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, tek ponegdje uz manju naoblaku. I vjetar samo slab jugozapadni, rijetko gdje do umjeren. Temperatura slična ili malo viša od današnje, dakle ugodno toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVI TJEDAN NA KOPNU

Na kopnu slijedi sve stabilnije i sunčanije vrijeme. Samo će u početku još biti viška oblaka, uglavnom u ponedjeljak prijepodne uz koju kap kiše, posebice u Slavoniji. Temperatura malo niža, a jutarnja magla od utorka sve češća pojava. Sve u svemu, uobičajeno za pravi jesenski mjesec.

NOVI TJEDAN NA MORU

Na Jadranu samo u ponedjeljak postoji mala šansa na sjeveru za pokoji pljusak, a zatim većinom obilje sunca. Samo u početku po umjerenoj buri i tramontani, no temperatura bez veće promjene.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Još danas su mogući pljuskovi, a sljedeći tjedan nas čeka sunčano i toplo vrijeme

Više s weba