TOPLINSKI UDAR

Vrućina ubila četvero Siščana

25.5.2009. u 13:45/ D.M.

Veliki toplinski udar koji je zahvatio cijelu Hrvatsku, u Sisku i okolici odnio je čak četiri ljudska života u samo nekoliko sati.

SISAK - Iznimno visoke temperature zraka za ovaj dio svibnja u Sisku su u ponedjeljak odnijele čak četiri ljudska života. U razmaku od samo nekoliko sati preminule su četiri starije osobe.

Oko podneva je u Gušću pored Siska preminula 76-godišnjakinja dok je čekala autobus. Istovremeno, u samom središtu Siska mrtav se srušio 84-godišnji muškarac dok je rezao živicu.

Preminule su još dvije starije osobe, a stotinjak građana javilo se liječnicima zbog raznih problema uzrokovanih vrućinom i sparinom.

U Sisku je u 15 sati izmjeren 31 Celzijev stupanj, a osvježenje je najavljeno za utorak i srijedu. Ekstremne su vrijednosti zabilježene i u Kninu, Pazinu te Malom Lošinju, gdje su izmjerena 34 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRAVILA PONAŠANJA TIJEKOM VRUĆINE

Povodom visokih temperatura Ministarstvo zdravstva oglasilo se s preporukama za ponašanje tijekom vrućina, koje se posebno odnose na starije ljude, kronične i srčane bolesnike te djecu.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštititi odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom te oči zaštititi sunčanim naočalama.

Izuzetno je važno redovito unašati odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5l, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi.

Iz Ministarstva su pozvali članove obitelji, prijatelje, susjede i znance svih onih kojima bi pomoć mogla zatrebati da s njima budu u učestalijem kontaktu, jer bi im to moglo spasiti život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o pakleno vrelom ponedjeljku doznajte u videoprilogu.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Polančec: Kosor je znala

Više s weba