OGLAS

Urod je podbacio

Zalogaj koji zapinje u grlu: Cijene voća rastu?

7.10.2012. u 17:52/ RTL

Proljetni mraz i ljetna suša "obrali" su voćnjake diljem Hrvatske i prije jeseni. Urod voća je prepolovljen, a najveće štete imaju uzgajivači jabuka. U Hrvatskoj će se ubrati tek petina od lanjskih 100 tisuća tona ovog zdravog voća. Voćari sad već strepe i od iduće berbe jer voćke u plodu istodobno i - cvjetaju.


Listopad u dobrom dijelu ravnokotarskih voćnjaka neće opravdati svoj ime. List je, naime, zbog suše odavno otpao. Daničinoj obitelji potpuno se osušilo pola stabala trešanja koje su posađene prije 7 godina, a ove su godine prvi put trebale doći u rod.

Desetkovan je urod u gotovo svim voćarskim kulturama. Mladen ove godine ima 40 posto manje grožđa nego lani.

"Prešli smo u dva godišnja doba. Praktično imamo ljeto i zimu, imamo nenormalan raspored oborina, sve je nenormalno. Sad se u svemu tome treba na neki način naći i prilagođavati", kazao je MladenAnić iz Smilčića.

Štete su ipak najveće na plantažama jabuka. Urod je podbacio za čak 80 posto.

Da nije bilo suše, u ovom je voćnjaku u Suhovarama moglo biti ubrano 220 tona jabuka. Ovako ih neće biti niti 40-ak tona. Koliko je riječ o čudnoj meteorološkoj godini najbolje svjedoči i činjenica da pored sitnog ploda, nakon što je otpao list, ponovno izašao i cvijet.

Taj fiziološki poremećaj utjecat će na urod i iduće godine

"Nećemo dobiti plod u konačnici nego ćemo imati smanjeni urod u slijedećoj godini jer sve ovo što je sad ocvjetalo neće cvjetati slijedeće godine", izjavila je rukovoditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe Zadarske županije GordanaDragun.

To znači manje voća na tržnicama i iduće godine, a važnost voća kao riznice vitamina je neupitna.

Na zadarskoj tržnici cijene su za sada iste kao i lani, ali, zbog smanjenih zaliha, jabuke bi tijekom zime mogle "narasti" i do 17 kuna i mnogima biti zalogaj koji zapinje u grlu.


U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRVI GRAD U NIZOZEMSKOJ

Amsterdam uvodi neophodnu mjeru, ograničenje brzine do 30 km/h u većini ulica. Razlog? 4800 nesreća


Više s weba