Play logo
Zanimljivo

10 Bonton pravila lijepog ponašanja

Image
Foto: Pixabay

Mislite li da žena uvijek mora hodati uz muškarca s desne strane? Ili da strancima nije potrebno govoriti 'Vi'? Od staromodnih do modernih pravila ponašanja, doznajte koja su najpopularnija bonton pravila u nastavku članka!

2.2.2022. u 9:51/ RTL.HR
Play logo

Značenje bontona ili pak uzor ponašanja počeo se oblikovati puno prije nego što su ga definirali francuzi na dvoru kralja Luja XV. u 18. stoljeću. No svakako, može se reći da je bonton uz 'etiketu ponašanja' postao najpopularniji izraz kada je riječ o definiranju uzornog kulturnog ponašanja. Ipak, svako pravilo ponašanja ne izdrži test vremena te neko ponašanje koje je bilo primjereno prije 50-ak godina, danas bi se moglo smatrati neprimjerenim. Pravila ponašanja dotiču se našeg osobnog i javnog života: od bontona za djecu, poslovne etike do recimo vojnog kodeksa. 

Doznajte kojih 10 pravila bontona trebamo najviše prakticirati! 

Play logo

1. Pri službenom upoznavanju još uvijek se rukujemo.

S obzirom da se dvorski nakloni nisu vratili u modu, a možda zato što više i nema toliko dvorova, u zapadnom svijetu prilično je uobičajeno pri upoznavanju ili pozdravu, rukovati se s osobom, pogotovo kada je riječ o službenoj prigodi.

2. Pri ulasku u dućane ili ugostiteljskim objektima, pristojno je pozdraviti službenika ili radnika. 

Nije u redu tretirati ljude koji vas nečim uslužuju bez pozdrava, pri ulasku i izlasku iz objekta. Ljubaznost nas ništa ne košta, a nekome ćete možda uljepšati i dan. 

3. 'Molim' i 'hvala' još nisu izašli iz mode. 

Vjerojatno prve dvije riječi koje su nas roditelji naučili i temelj skoro svakog razgovora. Kada nam netko daje poklon ili samo dodaje sol preko stola, bitno je da kažemo 'hvala', kao što je bitno reći i 'molim' u situacijama koje to iziskuju.

Play logo

4. Nije u redu jesti kao divljak za stolom.

To znači da je bitno kako jedemo za stolom, pogotovo kada nismo sami. Prizor mljackanja ili pričanja punih usta rijetko kome je drag, stoga nemojte kvariti i drugima objed.

5. Prigodni pokloni kao izraz zahvale.

Idete li na nečiji rođendan, svadbu ili ste samo pozvani na večeru u nečiji dom, očekuje se da donesete prigodan poklon svojim domaćinima. Naravno, u okviru vaših mogućnosti, stoga ne morate pretjerivati, ali nemojte biti niti škrti. 

Play logo

6. Izbjegavajte nenajavljene posjete.

Svatko od nas ima neke obveze ili dane kada nismo raspoloženi za goste, stoga nastojite se uvijek najaviti kako biste izbjegli neugodne situacije. 

Play logo

7. Mobitel nije zamjena za razglas ili zvučnike.

Mobitel je super izum, ali ipak neki zaboravljaju da je stvoren za privatnu uporabu, a ne javnu. Pričate li preglasno na mobitelu u tramvaju ili puštate glasnu glazbu, jer mislite da svi moraju čuti vašeg omiljenog pjevača, razmislite malo bolje opet.

8. Napojnice su uvijek dobrodošle. 

Možda nismo u Americi, gdje se napojnica određuje točnim postotkom, ali ipak je neki red u zapadnom svijetu ostaviti napojnicu konobarima, pogotovo u restoranima. 

9. Čekanje u redu nije samo estetski trik.

Ok, znamo da nitko ne voli čekati u redu, ali još manje volimo kada se netko gura preko reda. Izuzetak su naravno trudnice, stariji ili osobe s invaliditetom, kojima bismo trebali napraviti ustupak. No svakako pravilo lijepog ponašanja zbog kojeg su neki spremni započeti i svađu! 

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
OTVORENA ISTRAGA

U dvorištu u Brčkom pronađeni ostaci žrtve iz Srebrenice zabetonirani u fontanu

10. U slučaju smrti znanca ili obitelji, bitno je da izrazimo sućut. 

Gubitak voljene osobe nikada nije lak, stoga najmanje što možemo učiniti jest izraziti sućut za nečiji gubitak. Bilo preko poruke ili poziva, vaša gesta će se svakako cijeniti. 

Džepno izdanje „Skockani bonton“ možete pronaći na prodajnim mjestima Tiska, Hrvatske pošte te knjižarama Hoću knjigu i Menart po cijeni 29,90 kn.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
Još ih se rado sjetimo

Alan Ford, Zagor, Batman, Dylan Dog... TOP 20 najboljih stripova koje smo obožavali čitati

Play logo

Više s weba