sve za znanost

50-ak srednjoškolaca izložilo se ubodima: Riječani otkrili koga komarci najviše vole

Image
Foto: Thinkstock

Za rezultate njihova istraživanja čulo se puno dalje od riječke okolice, štoviše, i izvan granica Hrvatske

27.7.2018. u 9:25/ Vijesti.hr

Pedesetak učenikaPrirodoslovne i grafičke škole u Rijeci izložilo se ubodima komaraca, a sve kako bi otkrili koji tip ljudi komarce najviše privlači. Rezultati koje su dobili poprilično su zanimljivi, a predstavili su ih i u dalekoj Irskoj na međunarodnoj konferenciji GLOBE Learning Expedition, pred 400 sudionika iz 49 zemalja, piše srednja.hr.

Kako su rezultati istraživanja pokazali, komarce više privlače osobe odjevene u tamnu odjeću, svijetle puti i krvne grupe 0. Inače, riječka Prirodoslovna i grafička škola u Rijeci članica je međunarodne GLOBE organizacije koju je osnovala NASA, a GLOBE grupa koja djeluje u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi ideju za projekt dobila je na predstavljanju prošlog u Coloradu.

"Tamo smo saznali za opasnost koju predstavljaju komarci – godišnje od posljedica uboda umire oko milijun ljudi. Kada je počela školska godina saznali smo i da je problem komaraca aktualan i u našoj školi, učionice koje gledaju na školski vrt su pune komaraca koji bodu naše učenike, ali ne sve već 'navaljuju' samo na neke. No, ni tada još nismo problem shvatili ozbiljno. Kada je na kraju školske godine profesorica Marina Pavlić zadala teme za završne radove ja sam se odlučila za komarce", ispričala je za srednja.hrMargareta Kljun, jedna od učenica koje se sudjelovale u projektu.

Ono što je iznimno pohvalno jest činjenica da škola redovito surađuje s riječkom Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, pa su učenici od Zavoda dobili iscrpne odgovore vezane uz komarce. Obišli su i tri naselja na zapadnom dijelu Rijeke i ustanovili da ondje prevladavaju uvozni tigrasti komarci. Osim što su se sami izložili ubodima komaraca, učenici su rezultate potvrdili i provođenjem ankete na građanima u okolici Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su svjesni toga da se njihovo istraživanje ne može okarakterizirati kao znanstveno, ne postoje znanstveni argumenti koji bi ga pobili, kažu riječki učenici. Margareta samo žali što nije podijelila još više anketnih upitnika.

Kako piše srednja.hr, za rezultate njihova istraživanja čulo se puno dalje od riječke okolice, štoviše, i izvan granica Hrvatske. Margareta i njena kolegica Patricia Pešić predstavile su ih na međunarodnoj konferenciji GLOBE Learning Expedition, koja se održala u Irskoj. Ova se konferencija održava svake godine, a na njoj znanstvenici, učenici i nastavnici prikazuju svoje radove, otkrića i novosti iz zaštite okoliša.

Upravo se čita

Image
sve manje papaka

Nema mladih ni svinja, a svinjokolja je postala stari običaj? Ministarstvo nam otkrilo podatke

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iskoristili prirodu

Street art otišao korak dalje: ovako izgledaju obični zidovi u Zagrebu kroz oko uličnih umjetnika

Više s weba