OGLAS

podaci su neumoljivi

Alarmantno istraživanje: Zagađeni zrak usmrti oko pola milijuna beba na godinu širom svijeta

Image
Foto: Thinkstock

Stručnjaci godinama upozoravaju na utjecaje onečišćenog zraka

25.10.2020. u 7:29/ Vijesti

Onečišćenje zraka prošle godine uzrokovalo je preranu smrt gotovo pola milijuna beba u prvom mjesecu njihova života. Podaci pokazuju kako se većinom radi o bebama u zemljama u razvoju. 

Problem zagađenog zraka

Izloženost zagađenom zraku šteti bebama još dok su u maternici, pokazuje nova studija. Može uzrokovati prerano rođenje ili malu porođajnu težinu. Oba ova čimbenika povezana su s većom smrtnošću dojenčadi, piše Guardian


Gotovo dvije trećine od 500.000 dokumentiranih smrtnih slučajeva novorođenčadi povezano je sa zagađenjem zraka u zatvorenom prostoru, posebno proizašlim iz krutih goriva poput ugljena, drva i životinjskog izmeta. Stručnjaci godinama upozoravaju na utjecaje zagađenog zraka na starije ljude i one koji imaju zdravstvenih poteškoća, ali tek se počinje pomnije istraživati kakav smrtonosni utjecaj takav zrak ima na bebe u maternici.

Katherine Walker, čelna znanstvenica instituta koji je objavio studiju kazala je: ''Još uvijek ne razumijemo mehanizme, ali događa se nešto što uzrokuje smanjenje bebinog rasta i na kraju porođajnu težinu. Postoji epidemiološka veza, prikazana u više zemalja u više studija''.

Image
rodila u kbc-u split

Ispovijest mlade majke: 'Tjerali su me da nosim masku na porođaju, izgubila sam svijest par puta'

Image
rodila u kbc-u split

Ispovijest mlade majke: 'Tjerali su me da nosim masku na porođaju, izgubila sam svijest par puta'

Poput Londona u viktorijansko doba

Bebe rođene s malom porođajnom težinom osjetljivije su na infekcije i upalu pluća. Pluća nedonoščadi, naime, nisu u potpunosti razvijena.

"Rođeni su u jako zagađenom okolišu i osjetljiviji su od djece koja nisu rođena prerano", rekao je Dan Greenbaum, predsjednik Instituta Health Effects u SAD-u.

Beate Ritz, profesorica epidemiologije na kalifornijskom sveučilištu nije bila uključena u studiju, no tvrdi da je zagađenje zraka u zatvorenim prostorima u gradovima diljem Indije, jugoistočne Azije i Afrike usporedivo s onim u Londonu iz viktorijanskog doba.


''Ovo nije onečišćenje zraka koje vidimo u modernim gradovima u bogatom svijetu, već ono koje smo imali prije 150 godina u Londonu i drugim mjestima, gdje je bilo požara ugljena u zatvorenom prostoru. Zagađenje zraka u zatvorenom vladajućima nije na prvom mjestu, ali trebalo bi biti ”, rekao je Ritz.

Studija se fokusirala na podatke iz 2019. godine, tako da u nju nije uključen eventualni utjecaj zatvaranja zbog pandemije diljem svijeta u 2020. Autori studije napominju kako pandemija koronavirusa vjerojatno ima utjecaja na kvalitetu zraka i smrti uzrokovane onečišćenim zrakom, no puni efekti nisu još poznati.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
boli glava

Veliko otkriće za sve vinoljupce! Znanstvenici: Što kvalitetnije crno vino to jača glavobolja!


Više s weba