OGLAS

SLAVNI ASTRONOM

Astronom Korlević o milijarderima u svemiru: 'Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. A po izgledu rakete, bilo bi tu posla za Freuda'

20.7.2021. u 22:49/ RTL Direkt

Naš slavni astronom Korado Korlević kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli kako u svemiru nije ni bio


Devet dana nakon vlasnika Virgina Richarda Bransona, u svemir je poletio i najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona milijarder Jeff Bezos. S još troje putnika otišao je do ruba svemira i nazad, let je trajao 10 minuta i 10 sekundi, kaže da mu je to bio najbolji dan ikad.

Kao i Branson i Bezos je poletio u svojoj letjelici tj. raketi koju je projektirala njegova tvrtka Blue Origin s kojom kao i Branson želi ući u biznis svemirskog turizma.


Ali ima ljudi koji ne dijele ovo milijardersko oduševljenje. Tako naš slavni astronom Korado Korlević kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli kako u svemiru nije ni bio.

Ima li današnji pothvat Jeffa Bezosa ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost ili vrijednost za sve nas ostale?

Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu. 

I oblik rakete nešto govori o Bezosu?

Mislim da je prava šteta da Freud nije živ. On bi sada tu svu trojicu bogataša, a za Bezosa čak i po formi rakete rekao da je njegova teorija potpuno u pravu. 


Čija je misija bolje uspjela, Bezosova ili Bransonova?

I jedna i druga su bez smisla. Možda kada se priča o nekom turizmu. Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade, obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila. 

Image
početak nove ere putovanja

Bezosov povijesni suborbitalni let: Letjelicom se upravlja sa zemlje, nema posadu nego samo putnike koji daju znak za polijetanje

Image
početak nove ere putovanja

Bezosov povijesni suborbitalni let: Letjelicom se upravlja sa zemlje, nema posadu nego samo putnike koji daju znak za polijetanje

Branson zapravo nije ni bio u svemiru?

Ako uzmemo jednu nategnutu odluku Američke avijacije iz 50-ih godina, oni su svemir stavili na 80 kilometara. Onda da. Ali ako mogu pitati Glas Istre iz Pule, onda mu je na 35 bilo dovoljno. 


Upravo se čita

Image
KODNO IME OPERACIJE

Kako je gradić u srcu Slavonije postao glavna vijest u Brazilu? 'Mislim da ni jednom Đakovčaninu nije drago'

Uskoro u svemir leti i Musk. Hoće li to biti nešto drugačije?

Ne, on će otići sa Bransonovim avijončićem gore. On je rekao da ne ide nikamo, nego ide na Mars. Do Marsa ima još jako puno godina. Ali je, kako postoji rivalstvo između njega i direktora Amazona, onda će otići kod ovog trećeg, čisto radi konkurencije i napraviti si i on jedan let. 

Zašto svi milijarderi moraju u svemir?

Ako pogledamo ipak, nakon svega što je napravio i loše, direktor Microsofta je odlučio da će milijarde dati u  borbu protiv malarije. Nisu svi milijarderi tamo. Waren Buffet je dao ogroman novac u istraživanja u medicini i zdravstvo. Nisu svi u istom košu. 


Biste li vi htjeli biti svemirski turist?

U stvari ne. Trebam li se zaista ići nazračiti, dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bi ja biti za volanom. Kao što bi htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno. 

U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Inspirirani crtićem

Neobična tradicija: Svakog 29. studenog Nizozemci na glavu stavljaju palačinke i viču: 'Sretna Sveta palačinka!'


Više s weba