sportske legende

Automobili vrijedni do čak osam milijuna eura iz Torina stižu na nevjerojatnu izložbu u Rijeku i Opatiju

7.4.2022. u 7:20/ Ida Balen

Na izložbi je i Ferrari kreiran 1970. U svoje vrijeme isto nepobjediv, a uz njega ide i priča o crvenoj boji, koja označava talijanski nacionalni tim

Automobili od kojih je jedan vrijedan nevjerojatnih osam milijuna eura idućih mjesec dana mogu se razgledati u riječkoj galeriji Kortil i opatijskom Centru Žerve.

Izložba je posvećena talijanskom dizajnu i klasicima, koji su posebno za ovu prigodu napustili svoja mjesta u nacionalnom muzeju automobila u Torinu.

Alfa Romeo bila nepobjediva. Od 1934., kada je proizvedena, u njoj su se natjecali najbolji vozači tog vremena i osvajali sve što se osvojiti može.

"Vjerovali ili ne, svojevremeno dosezao brzinu od 180 kilometara na sat", kazao je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

I trenutačno vrijedi osam milijuna eura. Mirovinu provodi u Nacionalnom muzeju u Torinu, a vijest da je ovih dana u Opatiji, brzo se širi.

Image
na Grobniku

Ovog vikenda otvara se prvi muzej trkaćih oldtimera u ovom dijelu Europe: Svi se još uvijek mogu voziti

Image
na Grobniku

Ovog vikenda otvara se prvi muzej trkaćih oldtimera u ovom dijelu Europe: Svi se još uvijek mogu voziti

"Uvijek smo ova regija, Istra i Primorje više vezani na sve te aute i jedan lijepi primjerak", poručuje Darko Cuculić iz Rijeke.

"Ono što je interesantno upravo kod ovog automobila je da je on širok 170 centimetara, a izrazito velike duljine, što u biti nije bilo specifično za ono vrijeme, za ovakve aute koji su bili ili trkaći automobili ili grand tour automobili", dodaje Cuculić.

Izložba je na dvije lokacije, u Opatiji i Rijeci. Riječ je o automobilima, koji se izvan Torina, teško mogu vidjeti.

Na izložbi je i Ferrari kreiran 1970. U svoje vrijeme isto nepobjediv, a uz njega ide i priča o crvenoj boji, koja označava talijanski nacionalni tim.

"Kada su donatori i sponzori pokušali utjecati na promjenu tih pravila, oni su tome i uspjeli i boja automobila se mijenjaju i odustaje se od tog pravila nacionalne boje, međutim, Ferrari je odlučio da svaki put kada rade auto koji sudjeluje na nekoj od tih utrka, može biti jedino crvene boje", kazala je Jolanda Todorović, voditeljica galerije.

Alfa Romeo Giulia iz 1954., s prepoznatljivim talijanskim dizajnom. Kao i Ferrari, vrijedi oko sto tisuća eura i sportska je legenda.

"Proizvodila se tijekom 11 godina i u tom periodu je proizvedeno 177 tisuća automobila", rekla je Todorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog dizajnerskog poteza, preko utrka s najslavnijim vozačima, do muzejskih primjeraka. Ovi automobili pričaju tisuće priča. Samo treba dobro osluhnuti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
bajkovito i čudesno

Čarobne svjetlosne instalacije opet dolaze u Zagreb. Peti po redu Festival svjetla ove godine s motivom proljeća

Više s weba