Biografija

Tko je Božidar Kalmeta?

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Od bivšeg gradonačelnika Zadra do glavnog osumnjičenika u aferi 'HAC Remorker' i 'Prometna renensansa', doznaj sve o HDZ-ovcu Božidaru Kalmeta.

8.12.2021. u 9:44/ RTL.HR

Datum i mjesto rođenja

Božidar Kalmeta rođen je 15. siječnja 1958. u Zadru. 

Školovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole u Zadru, Božidar Kalmeta  je završio Agronomski fakultet u Zagrebu, stekavši VSS spremu kao diplomirani inženjer agronomije. 

Osoban život

Božidar Kalmeta iz prvog braka s Elizabet ima sina Ante i kćer Mariju, dok s drugom suprugom Dolores od 2004., ima sina Marka i Niku. Član je Lions kluba, humanitarne organizacije koja djeluje na kulturnom, znanstvenom, poslovnom, profesionalnom i javnom području te član Udruge dragovoljaca Domovinskog rata. 

Dragovoljac Domovinskog rata

1991. Božidar Kalmeta se prijavio kao dragovoljac Domovinskog rata te služio u ugljanskoj mornaričkoj pješadiji kao poručnik. U vojsci je bio od početka listopada 1991. do početka veljače 1992. te dva mjeseca početkom 1993. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak poslovne karijere s 'Maraskom' 

U razdoblju od 1983. do 1992. Kalmeta je radio u zadarskom poduzeću 'Maraska' kao tehnolog i šef proizvodnje, a kasnije i predsjednik Nadzornoga odbora. 

Od zamjenika do gradonačelnika Zadra

Kako se i prije rata Kalmeta zanimao za politiku (član HDZ-a je postao još 1989.), obnašao je dužnost tajnika Gradskog odbora Zadar, potpredsjednika Gradskog odbora Zadra i potpredsjednika Županijskog odbora Zadarske županije. 1993. je postao zamjenikom gradonačelnika Zadra, dok 1994. gradonačelnikom, gdje je obnašao dužnost do 2003. godine. 

Upravo se čita

Image
OSTATAK MALO SLABIJE

Kanadski izbornik nakon debakla: 'Prvih pola sata smo odigrali na razini najboljih'

Od zastupnika u Hrvatskom saboru do ministra mora

Sljedeće godine 1995., Kalmeta se priključio Hrvatskom saboru kao zastupnik, dok 2002. izabran je za potpredsjednika HDZ-a. Pod Vladom Ive Sanadera, u prosincu 2003. izabran je za ministra mora, turizma, prometa i razvitka. Nakon odlaska Sanadera i dolaska Jadranke Kosor, Kalmeta ostaje na svojoj funkciji sve do prosinca 2011. 

2012. Kalmeta je postao član Predsjedništva HDZ-a pod vodstvom Tomislava Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak funkciji gradonačelnika Zadra i zastupničke ambicije

Na lokalnim izborima u lipnju 2013. Kalmeta je ponovno izabran za gradonačelnika Zadra. 

Svoj novi zastupnički mandat je započeo u studenom 2015. i završio u listopadu 2016. Ujedno je bio član Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, član Odbora za turizam i član Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu. Nakon što se povukao iz izbora za saborsko mjesto 2016., najavio je i da se neće ponovno kandidirati na lokalnim izborima. 

Političke afere

Afera HAC-Remorker

U lipnju 2015. mediji su objavili da USKOK podiže optužnicu protiv Kalmete s još 12 osumnjičenika, vezano uz nezakonito izvlačenje novca za gradnju Autoceste Zagreb-Split. 

U ožujku 2019. Mario Lovrinčević (bivši član Uprave HAC-a) je davao iskaz, komentirajući navodnu izjavu Kalmete „Zašto bih ja bio odgovoran za kriminal u svom ministarstvu?“, dok u travnju 2019. Kalmeta se našao na suđenju. Jedan od njegovih navodnih komentara možete vidjeti ovdje i ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2019. mediji su objavili da je Kalmeta oslobođen optužbe dok je troje njegovih suradnika dobilo zatvorske kazne:  Milivoj Mikulić (bivši Kalmetin državni tajnik) dobio je tri godine zatvora, Stjepko Boban (bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta) dvije godine te Damir Kezele (bivši član uprave Viadukta) tri i pol godine.  Navodno, izvučeno je preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Video možete vidjeti ovdje.

Afera 'Prometna renesansa Hrvatske' 

Još 2013. u medijima se nagađalo hoće li se Božidar Kalmeta naći na listi svjedoka u slučaju Fimi Media zbog poveznice sa Sanaderom, iako se u lipnju 2016. navodno izvukao od pojavljivanja na sudu zbog 'službenog puta'. 

U lipnju 2015. mediji su objavili da USKOK nastavlja svoju istragu protiv Kalmete i Zdravka Livakovića u aferi 'Prometna renesansa', no bivši ministar mora je navodno izjavio da se ne osjeća krivim i ne planira dati ostavku. Video možete vidjeti ovdje. Svoj komentar je dala i bivša predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović. 

2016. podignuta je optužnica protiv Kalmete jer je navodno oštetio državni proračun za preko 600 000 kuna zbog naručivanja spota koji je navodno izrađen, ali nikada prikazan. U siječnju 2017. potvrđena je optužnica protiv Kalmete, dok u travnju 2017. u medijima je objavljeno da je Kalmetin odvjetnik zatražio spajanje slučaja 'Prometna renesansa' s aferom HAC ne bi li se ubrzao postupak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2019. mediji su objavili da je Kalmeta oslobođen svih optužbi. 

Gdje je Božidar Kalmeta sada? 

Do ožujka 2020. Kalmeta je obnašao funkciju pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, dok trenutno djeluje kao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zadarske županije. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
utvrdili analizom

Marihuana je prisutna u svemiru: NASA otkrila THC na dijelu meteorita

Više s weba